15 Scania trucks voor e-Highways

Scania gaat vijftien speciale trucks leveren die gaan rijden op de Duitse Autobahn-gedeelten die zijn geprepareerd als e-highway. Dat is een weggedeelte met bovenleiding. Het besluit om Scania’s in te zetten werd genomen na een uitgebreide tender.

 

De eerste proeven met ‘trucks met bovenleiding’ beginnen in de deelstaat Hessen, op een vijf kilometer lang gedeelte van de A5. Later wordt ook een gedeelte van de A1 richting de haven van Lübeck ‘geëlektrificeerd’. Dat zal gebeuren in de zomer van 2019. Begin 2020 start een proef met de hybride Scania’s op de B462 Bundesstrasse in Baden-Württemberg.

De vijftien Scania’s zijn uitgerust met door Siemens ontwikkelde pantografen, die achter op het chassis zijn gemonteerd en in ingeklapte toestand fraai schuilgaan achter de dakspoiler. De eerste hybride Scania in de proef is een R450 die in mei 2019 wordt geleverd. De trucks worden ingezet in dagelijkse transportactiviteiten van geselecteerde bedrijven.

“In tegenstelling tot personenauto’s, die het grootste deel van de dag stilstaan, worden deze vrachtwagens gedurende lange uren ingezet bij transportopdrachten, als stilstand geen optie is.  E-highways bieden rationeel en effectief opladen onderweg. Het bespaart batterijen en vermindert de belasting van het energienetwerk”, zegt Magnus Höglund, hoofd Electric Road Systems bij Scania.

Volgens verschillende studies zijn e-highways een alternatief dat aanzienlijk zal bijdragen tot het verminderen van de CO2-uitstoot. Geëlektrificeerde wegtechnologie is een onderdeel van Scania’s duurzame transportoplossingen, die nu ook op Duitse wegen worden getest. Scania is al langer bezig met deze techniek en toonde eerder al een Zweedse proef op een speciaal aangepast weggedeelte. 

DEEL HET