817 kilometers met elektrische truck

Elektrische trucks zijn tot nu toe vooral geschikt voor de korte, en middellange afstanden maar het Chinese Sany toont aan dat ook lange afstanden mogelijk zijn, zelfs zonder tussentijds op te laden

De Sany Magic Tower 1165 vestigde een officieel ‘Guinness Book of Records’ wereldrecord door met een totaalgewicht van 40 ton een afstand van 817 af te leggen. Dat deed de truck zonder tussentijds op te laden. Na die afstand gaf het instrumentenpaneel nog 17% accucapaciteit aan, waarmee de truck zelfs tot 980 kilometer ver had kunnen komen volgens de Chinese truckbouwer.

Hoog eigen gewicht

De hamvraag is natuurlijk wat de drie assige trekker met 1.165 kWh aan accucapaciteit weegt, want een truck is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om lading mee te nemen en geen accu’s. Overigens is die batterij capaciteit enorm. De Volvo FH electric bijvoorbeeld heeft de helft minder aan boord. Om het laden te vereenvoudigen zijn de accu’s in vier modules verdeeld, die apart opgeladen kunnen worden. Daardoor wordt de laadtijd verkort als er voldoende chargers aanwezig zijn. De accu’s staan opgesteld achter de cabine van de trekker. Maar zoals gezegd, de hamvraag is wat de truck weegt met al die accu’s aan boord. Volgens Sany bedraagt het eigen gewicht 14 ton. Dat is dus het dubbele van wat een normale diesel trekker weegt.

Relatief goedkoop

De Sany Magic Tower 1165 kost twee miljoen Yean, omgerekend ongeveer 250.000 Euro. Dat is voor een elektrische truck verrassend weinig. Over het kwaliteitsniveau en de afwerking van de Sany truck hebben we verder geen informatie en voorlopig is dit merk alleen in China te koop. Het laat echter wel zien dat er interessante ontwikkelingen plaats vinden op het gebied van elektrische trucks.

DEEL HET