AB InBev in zee met Einride

Einride sluit de eerste partnerschap in de Benelux met AB InBev voor de transformatie naar elektrisch vrachtvervoer. Het gaat om zes volledig elektrische trucks voor het zware segment.

Einride en AB InBev kondigen vandaag hun samenwerking in de Benelux aan. Met de volledig elektrische vloot van vrachtwagens voor zwaar transport tussen Brussel en Leuven zal de brouwer naar verwachting haar CO2-uitstoot jaarlijks met 500 ton verlagen.

"De Benelux is het kloppend hart van Europa en de plaats bij uitstek om veranderingen in de hele Europese Unie tot stand te brengen", zegt Robert Falck, CEO en oprichter van Einride. "In de afgelopen tien jaar heeft de EU de uitstoot van broeikasgassen in elke sector verminderd, met uitzondering van de transportsector. Daar is de uitstoot alleen maar toegenomen, waarbij vrachtvervoer over de weg verreweg de grootste vervuiler blijft. Het is de hoogste tijd om actie te ondernemen om de doelstelling van een halvering van de uitstoot tegen 2030 te halen. Met onze toonaangevende technologie, die vanaf het begin af aan elektrisch is geweest, willen we bijdragen aan significante emissiereducties, zodat Europa de leiding kan nemen in de wereldwijde race naar net zero."

Samenwerking met 's werelds grootste brouwer, AB InBev
Vanaf begin 2023 zal AB InBev samenwerken met Einride om het voortouw te nemen in de grootschalige uitrol van zwaar elektrisch transport op Belgische bodem. Concreet worden in een eerste fase 6 elektrische Einride trucks in gebruik genomen tussen Brussel en Leuven, gecombineerd met de ontwikkeling, installatie en bouw van de oplaadinfrastructuur.

Deze vrachtwagens zullen worden ingezet rondom Leuven en Brussel en zal de brouwer helpen in haar ambitie om tegen 2040 net zero te zijn in haar gehele toeleveringsketen: "Wij kopen geen dieseltrucks meer aan en zullen elke dieseltruck die is afgeschreven, stelselmatig vervangen door een elektrische variant. Aangezien we volgend jaar beginnen met de brede inzet van elektrische voertuigen voor stadsleveringen in Gent, Brussel, Luik en Leuven, is het partnerschap met Einride voor elektrisch zwaar transport op de middellange afstand de volgende stap in onze “Green Logistics” strategie. Als de omgeving waarin we werken duurzamer wordt, zal ook de kwaliteit van de natuurlijke ingrediënten om bier te brouwen, daar beter van worden", aldus Philippe Seminck, AB InBev’s Logistics Director voor de Benelux en Frankrijk.

Slechts het begin
De samenwerking met AB InBev in België is slechts het begin van Einride's expansie in de regio, waar het binnenkort een nog grotere bijdrage wil leveren aan het herontwerpen van de transportsector door meer klanten toe te voegen in België, Nederland en Luxemburg.

Over Einride
Einride ontwerpt, ontwikkelt en implementeert technologieën voor innovatief en autonoom vrachtvervoer. Door een betrouwbaar ecosysteem op te bouwen werkt het Zweedse technologiebedrijf aan een schaalbare en kostenefficiënte toekomst voor transport van goederen. Het intelligente platform Einride Saga, elektrische en autonome vloten, laadinfrastructuur en connectiviteitsnetwerken spelen daarbij een sleutelrol. Het in 2016 opgerichte Einride werd in 2019 het eerste bedrijf ter wereld dat een autonoom, elektrisch voertuig inzette op de openbare weg. In 2022 kreeg het als eerste bedrijf goedkeuring om het voertuig op een Amerikaanse openbare weg te laten rijden. Voor meer informatie, surf naar einride.tech.

DEEL HET