ACEA positief over VECTO

Het samenwerkingsverband van de truckindustrie ACEA bereidt de Europese truckbranche voor op de komst van VECTO. Dit is een certificeringssysteem aan de hand waarvan van elke bedrijfswagen de CO2 uitstoot wordt vastgesteld.

ACEA zegt dat de wetsvoorstellen nodig om VECTO te effectueren, binnenkort, en in elk geval deze maand nog, door de Europee Commissie naar het Europese parlement gestuurd worden. "De truckmarkt is complex en bedrijfsvoertuigen zijn op maat gebouwd voor klanten van transportbedrijven", zegt ACEA voorzitter Joachim Drees, in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van MAN. "Het is voor het eerst dat er een perspectief ontstaat voor CO2 emissies voor zware bedrijfsvoertuigen en dus is het heel belangrijk dat deze regels juist zijn opgesteld and de diversiteit van de truckmarkt laten zien."

Vanaf volgend jaar gebruiken alle truckfabrikanten dezelfde berekeningsmethoden voor de CO2 uitstoot van hun trucks, VECTO geheten. ACEA zegt dat wanneer er grenswaarden gesteld moeten worden aan CO2 uitstoot en daarmee dus ook aan brandstofverbruik,zij inzet op een reductie van 16% vanaf volgend jaar tot 2030 en een tussentijdse doelstelling van 7% in 2025.

ACEA zegt dat CO2 waarden voor bedrijfswagens altijd uitsluitend betrekking moeten hebben op het gehele voertuig en niet op componenten. 

DEEL HET