Albert Heijn installeert vier snelladers bij dc Pijnacker

Supermarktketen Albert Heijn realiseert een snellaadplein voor elektrische trucks op het distributiecentrum in Pijnacker. De vier snellaad-installaties zijn geleverd door ABB.

De Europese Unie heeft als doelstelling om tussen 2020 en 2030 de CO2-emissie voor zware voertuigen terug te brengen met ongeveer 54 miljoen ton. ABB en Albert Heijn lopen hierin naar eigen zeggen voorop door het elektrische vrachtwagenpark in Europa uit te breiden. Voor dit laadplein installeerde ABB 175 kW Terra High Power snelladers. De modulaire opbouw van ABB biedt Albert Heijn de mogelijkheid om in een later stadium op te waarderen naar snelladers van 350 kW om trucks in de toekomst zelfs met het dubbele vermogen te kunnen laden. Het realiseren van snellaadinfrastructuur voor elektrische trucks die 24/7 operationeel zijn, is door de hoge vermogensvraag een uitdagende opdracht met meerdere complexe invalshoeken, zegt ABB. Daarom hebben projectmanagers, engineers en specialisten van Albert Heijn, Daimler, ABB, Simon Loos, Batenburg Installatietechniek en aannemer Van Ooijen gezamenlijk het laadplein tot in detail uitgedacht en gedurende de uitvoering continue met elkaar samengewerkt.

200 kilometer

De door ABB geleverde Terra High Power-snelladers zijn onlangs in gebruik genomen met het laden van de eerste volledig batterij-elektrische Mercedes-Benz truck in Nederland: de eActros. Albert Heijn-vervoerder Simon Loos gebruikt de eActros-prototype-truck, die een bereik heeft van ongeveer 200 km, dagelijks om goederen in Rotterdam, Den Haag en Delft te distribueren. Met de ingebruikname van het nieuwe ABB-laadplein kan Albert Heijn meer CO2-neutrale ritten plannen. De elektrische vrachtwagens kunnen naar verwachting in veel kortere tijd worden opgeladen, waardoor stilstand tussen de ritten verder wordt beperkt, is de bedoeling. Peter Leegstraten, manager Transport Expertise van Albert Heijn: “We richten ons op een toekomst waarin we al onze goederen op een duurzame manier en zonder uitstoot in de binnensteden, vervoeren. De installatie van dit nieuwe snellaadplein is een stap voorwaarts op weg naar een klimaatneutrale toekomst. Het stelt ons in staat om elektrische vrachtwagens sneller op te laden en geeft ons de ruimte om onze laadcapaciteit verder uit te breiden naarmate ons wagenpark groeit."

DEEL HET