Alcomotive Groep wordt distributeur Maxus bestelauto’s

Maxus kiest voor de Alcomotive groep om de Europese markt op te gaan met hun bestelauto’s. Alcomotive wordt naast initieel voor de Belgische, Luxemburgse en Zwitserse markt nu ook distributeur in Nederland en Duitsland van het voornamelijk elektrische bestelwagenmerk Maxus.

De Alcomotive groep heeft naar eigen zeggen veel ervaring met het distribueren van producten die door Aziatische merken worden gebouwd. Die expertise wordt nu aangewend om de voertuigen van een Chinese constructeur op de Europese markt te lanceren. Alcomotive engageerde zich om Maxus via de nieuwe Maxomotive organisatie te verdelen in België, Luxemburg , Zwitserland, Duitsland en nu ook in Nederland.

De bestelauto’s van Maxus zullen in Nederland worden verkocht via een dealernetwerk  dat momenteel met ca. 20 verkoop- en servicepunten het Nederlandse grondgebied bijna volledig afdekt. Met het aanbod elektrische bestelauto’s richt Maxus zich voornamelijk op gemeentelijke bedrijven, logistieke bedrijven met bovenal veel "Last Mile delivery" en niet te vergeten bedrijven die zich ook ecologisch willen profileren. Een belangrijke troef van Maxus is het garantiepakket van 5 jaar ( 8 jaar op de batterij) en 5 jaar Road Assistance.

Herman Claes staat als Managing Director aan het hoofd van Maxomotive voor de verschillende landen. Lou Jedeloo, met een rijke ervaring in de automotive, is aangesteld als Country Manager voor Nederland.

Maxomotive zal voornamelijk elektrische Maxus-bestelwagens verkopen. In een eerste fase levert de importeur de 11 to 15m³ (met opbouw) grote EV80.  Deze wordt als bestelwagen met lange wielbasis geleverd en is alleen beschikbaar met hoog dak. Er bestaat ook een chassis-cabine combinatie, met een mogelijkheid van opbouw tot +/- 3 meter hoogte. Het laadvermogen bedraagt maximaal 950-1000 kg en afhankelijk van de versie haalt de bestelwagen een actieradius (volgens de NEDC-meetmethode) tot 192 km (154 km WLTP). De lithium-iron fosfaat batterij met een capaciteit van 56 kWh kan aan een wisselstroomlader van 6,6 kWh worden opgeladen in 8,5 uur. Via een gelijkstroom (DC) snellader wordt de laadtijd beperkt tot ca. 2 uur. Maxus voorziet een elektromotor met permanente magneet die 100 kW en 310 Nm levert en de topsnelheid wordt elektronisch begrensd op 100 km/u. Prijzen starten vanaf 49.900 excl. BTW (uiteraard €0 BPM voor elektrische voertuigen) en de voertuigen zijn volgens de importeur snel leverbaar zonder volumebeperkingen.

eDeliver3

Vanaf september zal Maxus ook een compactere eDeliver3 bestelwagen aan het gamma toevoegen. Dit model wordt beschikbaar met een lange of korte wielbasis (4.8 en 6.3m3 laadvolume). Hier heeft de klant de keuze uit een batterij met een capaciteit van 35 of 53 kWh. De elektromotor levert 90 kW en 255 Nm. De versie met de 35 KWh batterij haalt al een rijbereik van 226 km, terwijl de variant met 53 kWh zelfs tot 342 km ver komt met één batterijlading (volgens WLTP-stadscyclus). Via een DC-snellader kan men de batterij voor 80% laden in amper 45 minuten. Buiten deze actieradius is de eDeliver3 met een laadvermogen van maximaal 1020 kg voor de Nederlandse markt, en te meer voor Last mile delivery, bedoeld.

De garantietermijnen zijn verder opgerekt naar 5 jaar (max. 100.000 km) op het voertuig en zelfs 8 jaar (max. 160.000 km) op de grote accu. De basisprijs van de eDeliver 3 is € 31.990 (ex. BTW) en zal standaard al worden geleverd met airco, multimedia, verwarmde stoelen etc. aan boord. Voorbestellen is nu al mogelijk en de leveringen starten in oktober, zegt Maxomotive.

Groter model

Ten slotte komt vanaf deze zomer tevens de Deliver9 in het L3H2-segment. Voor klanten die nog langere afstanden moeten overbruggen. Deze grote bestelwagen biedt een laadvolume van respectievelijk 11 m3 en wordt aangedreven door een 2.0 (Euro 6.2) dieselmotor met een vermogen van 163 pk en 375 Nm koppel. Dit betreft een relatief luxe bestelwagen met veel veiligheidsvoorzieningen aan boord die al in juni/juli 2020 beschikbaar is.  

DEEL HET