Alles wat je moet weten over schadevrije jaren

Schadevrije jaren

Heb je een autoverzekering voor je vrachtwagen afgesloten? Dan bouw je voor elk jaar dat je schadevrij rijdt of geen claim indient bij je verzekeraar schadevrije jaren op. Hierdoor krijg je korting op je verzekeringspremie.

Verzekeraars bepalen de hoogte van deze korting aan de hand van de zogenoemde bonus-malus ladder. Dit is een tabel die aangeeft hoeveel korting je bij een bepaald aantal schadevrije jaren op je premie krijgt. Per schadevrij jaar ga je omhoog op de ladder en krijg je meestal meer korting. Je kunt je autoverzekering vergelijken om te zien hoe dit bij jou zit.

Opbouw en verlies

Je bouwt schadevrije jaren op zolang je geen claim indient bij je verzekeraar. Heb je schade aan je vrachtwagen veroorzaakt en dien je wel een claim in? Dan zak je op de bonus-malusladder en verlies je gemiddeld vier tot zes schadevrije jaren. Ook ga je vaak weer meer premie betalen.

Kleine beschadigingen aan je vrachtwagen die je zelf kunt betalen, kun je daarom vaak beter niet claimen bij je verzekering. Naast dat je zakt op de bonus-malusladder, kan het je namelijk ook een negatief aantal schadevrije jaren opleveren als je nog maar kort verzekerd bent. Dit is de zogenoemde malus situatie. Je betaalt dan vaak een toeslag op je premie. Overstappen wordt vaak ook een stuk lastiger, omdat verzekeraars bijna nooit verzekerden met een negatief aantal schadevrije jaren accepteren.

Aantal schadevrije jaren

Om bij te houden hoeveel schadevrije jaren je hebt, registreren verzekeraars ze digitaal in zogenoemde Roy-data. Stap je over? Dan kan je nieuwe verzekeraar in de Roy-data zien hoeveel je er hebt opgebouwd en op basis daarvan de hoogte van de premie bepalen.

De schadevrije jaren worden in Roy-data gezet nadat je verzekering is beëindigd. Vanaf dat moment kun je ze zelf inzien. Wil je al weten hoeveel je er hebt terwijl je huidige verzekering nog loopt? Dan moet je contact opnemen met je huidige verzekeraar.

Werkgeversverklaring

Er is een andere manier om je schadevrije jaren te achterhalen. Het kan namelijk via een werkgeversverklaring, maar dit wordt niet door elke verzekeraar geaccepteerd. Je werkgever is meestal al snel bereid om te verklaren dat je schadevrij hebt gereden en daarom vinden sommige verzekeraars deze verklaring niet betrouwbaar. Controleer daarom hoe dit bij jouw verzekering zit.

Geldigheid

De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd zijn niet onbeperkt geldig. Je kunt ze meestal maar één jaar gebruiken. Sommige verzekeraars zijn wat soepeler en laten ze je tot drie jaar gebruiken. Check dit van tevoren zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

DEEL HET