'Altijd een groen licht scheelt flink'

Sinds begin vorig jaar doen enkele transportbedrijven mee met een proef waarbij verkeerslichten vrachtwagens zoveel mogelijk groen licht geven. De eerste resultaten zijn hoopvol.

Binnen de Connected Transport Corridors groeit het enthousiasme onder vervoerders om mee te doen, meldt het partnership talking traffic. Roy van Verseveld van Vos Transport uit Deventer en Mark Lenselink van Gist Nederland uit Bleiswijk delen hun eerste bevindingen.

Vos Transport werkt sinds begin 2019 van de eerste vijf iVRI’s (intelligente verkeersregel installaties) die in Deventer en omgeving zijn geplaatst. De komende tijd worden alle 55 VRI’s in Deventer omgebouwd naar iVRI’s. Bij een ontbijtsessie rekende Roy van Verseveld namens Vos Transport zijn vakgenoten voor wat de investering in connected technologie hen kan opleveren. Vos Transport berekende dat 250 connected trucks door het vermijden van twee stops per dag een besparing oplevert van 194.620 euro per jaar. Het leidt ook tot een reductie van ruim 344.530 kg CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan het planten van 1871 bomen. De afbeelding hieronder laat ook de resultaten zien voor 500 connected vrachtwagens, en de opbrengsten bij vijf vermeden stops per dag over 262 werkdagen: een besparing van €973.100 en 1722,6 kg CO2-uitstoot. Er is in dit voorbeeld gerekend met een brandstofprijs van 1,48 euro per liter.

Zuid-Holland

Gist Nederland heeft eind 2019 zeven vrachtwagens uitgerust met connected technologie. Zij nemen deel aan de Connected Transport Corridor in de Provincie Zuid-Holland en zien ook aanzienlijke voordelen. Mark Lenselink, IMS coördinator bij Gist, deelde onderstaande cijfers. Bij de connected trucks nam het brandstofverbruik af met 6,1% procent, en er werd 26,2 procent minder vaak geremd. Doordat de chauffeur wist wanneer het stoplicht op groen zou gaan, hoefde hij ook minder lang te remmen. De remafstand nam daardoor af van 3,80% naar 3,31%. Bijkomend voordeel is dat de banden minder snel slijten.

Ook in andere regio’s van ons land zullen slimme verkeerslichten geïnstalleerd gaan worden. Ongetwijfeld zullen meer transportbedrijven zich bij het project aan gaan sluiten.

DEEL HET