Aramco met Geely en Renault in aandrijflijn technologie

Het Saoedi Arabische Aramco heeft een intentieverklaring getekend met het Chinese Geely en Renault Group voor het ontwikkelen van aandrijflijn technologie.

De drie bedrijven hebben een aandeelhouderschap ondertekend voor een geplande investering om de ontwikkeling van synthetische brandstoffen en waterstof technologie te ondersteunen. Het te vormen nieuwe bedrijf streeft naar de productiecapaciteit van ruim vijf miljoen verbrandingsmotoren, hybride- en plug-in hybride aandrijflijnen en transmissies per jaar.

Met een gezamenlijk wereldwijd netwerk van zeventien aandrijflijn fabrieken en vijf Research & Development centers op drie continenten is de ambitie om een onafhankelijke wereldwijde supplier te worden van aandrijflijnen voor de toekomst. De producten worden geleverd aan 130 landen.

De naam van het nieuwe bedrijf is nog niet bekend gemaakt. Het Chinese Geely is overigens eigenaar van de merken Geely, Volvo, Link&co en Lotus. De nieuwe aandrijflijn zal in die merken terecht komen, maar nu dus ook in die van Renault, Nissan en Mitsubishi.

Verbrandingsmotoren

Het opvallende is dat de ontwikkeling zich toespitst op verbrandingsmotoren, terwijl de meeste fabrikanten vooral inzetten op batterij- elektrische voertuigen. “We zijn blij dat we een ambitieus partnerschap met Geely om de ICE- en hybridemotortechnologieën te blijven ontwikkelen hebben bereikt. Deze aandrijflijnen zullen de komende decennia deen cruciaal onderdeel van de toeleveringsketen van de automobielindustrie zal blijven”, aldus Luca de Meo, CEO Renault Group. De belangen van oliemaatschappij Aramco zijn duidelijk, dit bedrijf wil zich richten op synthetische brandstoffen en waterstof, waardoor de verbrandingsmotor ook in de toekomst belangrijk blijft.

Door als één van de enige producenten nog te investeren in verbrandingsmotoren kan de nieuwe joint- venture een unieke positie ontwikkelen in de autobranche. Voor Europa geldt vanaf 2035 een verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren, maar met name Duitsland verzet zich daar op dit moment tegen.

DEEL HET