Bedrijven vragen EU om steun voor schone distributie in steden

Volledig ‘schoon’, emissievrij vrachtverkeer in de stad móet opgenomen worden in de door Frans Timmermans aangekondigde Europese ‘Green deal’. Zes toonaangevende Nederlandse bedrijven roepen hier samen met andere Europese bedrijven, een Nederlandse en Europese brancheorganisatie én Natuur & Milieu toe op.

Het gaat om Van der Wal Transport uit Utrecht, Vos Logistics uit Oss, Breytner uit Rotterdam, De Rooy uit ’t Goy, verlader Unilever en oplader FastNed.

Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans kondigde eerder aan binnen de eerste honderd dagen van zijn termijn te komen met een Europese ‘Green Deal’. Het doel van deze deal is dat de Europese uitstoot van broeikasgassen als CO2 in 2030 ruim gehalveerd is. Genoemde partijen vragen Timmermans in een brief extra aandacht voor de inzet (acties en middelen) om emissievrij vrachtvervoer in steden te kunnen verwezenlijken. ‘In navolging van de elektrische auto, is nu het moment om vrachtwagens te verduurzamen. Deze oproep laat zien dat het bedrijfsleven de urgentie ziet en bereid is stappen te zetten, maar daarbij wel steun nodig heeft van de nationale en Europese overheid’, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Bedrijven willen steun

De bedrijven, waaronder Unilever en Vos Logistics, geloven in de potentie van emissievrij vrachttransport in steden om de CO2-uitstoot te verminderen, luchtkwaliteit te verbeteren en leefbaarheid in steden te vergroten. De beschikbaarheid van schone vrachtvoertuigen is van groot belang om de afspraak in het klimaatakkoord voor de introductie van de zero emissie zones voor stadslogistiek in 30 tot 40 steden in Nederland in 2025 te kunnen halen. De partijen vragen om de juiste ondersteuning om de komende jaren concrete stappen te kunnen zetten. CEO van Vos Logistics Frank Verhoeven: ‘Net als veel andere transportondernemingen ambiëren wij emissievrij transport. Technisch is het haalbaar, maar we zijn afhankelijk van het aanbod van goede en betaalbare elektrische voertuigen. Door regelgeving en financiële prikkels kunnen overheden het tempo van deze transitie in belangrijke mate bepalen.’

Belangrijkste aandachtspunten in de brief zijn:
• Zorg ervoor dat voertuigproducenten meer van deze nul emissie trucks (batterij-elektrisch of waterstof) gaan produceren
• Maak schoon goederenvervoer in de stad een van de speerpunten in de Green Deal
• Start een investeringsfonds voor de aanleg van de benodigde laadinfrastructuur

Stand van zaken in Nederland

De Nederlandse regering gaat in 2020 de transitie naar nul emissie vrachtvervoer stimuleren. Bedrijven kunnen een aanschafsubsidie aanvragen die ten minste 40% van de extra kosten ten opzichte een diesletruck zal vergoeden. Op dit moment rijden er volgens het CBS 135 emissievrije vrachtwagens en ruim 3000 elektrische bestelauto’s in Nederland. Dat is minder dan 1% van alle bedrijfswagens. Dit komt onder andere doordat er vrijwel alleen test- en omgebouwde vrachtwagens beschikbaar zijn. Wat betreft elektrische bestelauto’s is het aanbod van verschillende modellen beperkt. Een groter aanbod van voertuigen is dus cruciaal, aldus Natuur & Milieu in hun persbericht.

De oproep is een initiatief van Transport & Environment in samenwerking met nationale milieuorganisaties zoals Natuur & Milieu.

DEEL HET