Bosch werkt mee aan Nikola truck

De trucks van Nikola zijn gebouwd in samenwerking met toeleveranciers zoals Wabco en Bosch. Laatstgenoemde heeft opgesomd welke techniek er van dit bedrijf in de nieuwe waterstoftrucks van Nikola is gemonteerd. Vorige week introduceerde de Amerikaanse start-up tal van plannen en technieken, die de door waterstof aangedreven truck, realiteit moeten maken.

Zo beschikt de Nikola One over een dubbel aangedreven tandemstel, een novum waarbij Bosch en Nikola intensief hebben samengewerkt. Elektromotor, aandrijving en transmissie zijn hierbij in één geheel samengebracht. Volgens Bosch is de Nikola veel meer dan een elektrisch aangedreven truck, met waterstof als energiedrager. Bosch noemt de Nikola truck een 'rollende supercomputer'.

Hiervoor heeft Bosch naar eigen zeggen vrijwel alle software geleverd. Tal van functies vergen enorme rekenkracht. Centraal hierbij staat de VCU, Vehicle Control Unit. Daarmee is real time monitoring mogelijk, alsmede 'Updates- over-the-air'.

Mirrorcam, keyless 

Het Mirrorcam systeem, dat we eerst al bij Mercedes zagen, wordt ook door Nikola gebruikt. Verder gebruikt  Nikola een keyless entry systeem van Bosch, waarbij de truck wordt ontgrendeld met behulp van de smartphone. De Nikola heeft sensoren die de smartphone met de juiste keyless entry app herkennen, aldus Bosch.  Verlaat de chauffeur zijn Nikola, dan springt die vanzelf op slot. Nikola maakt verder gebruik van het elektro-hydraulische Servotwin stuursysteem van Bosch. Dit stuursysteem kan gekoppeld worden met rijhulpsystemen, zoals Lane Guard, correctie en bij harde zijwind. Bosch ziet dit stuursysteem als 'voorname bouwsteen' in de ontwikkeling van autonome rijtechnieken.

DEEL HET