Bovag positief over elektrische trucks

Brancheorganisatie Bovag voorziet een gezonde toekomst voor elektrisch aangedreven vrachtwagens. Gemeentebesturen willen binnensteden in de toekomst alleen nog maar emissievrij bevoorraden. Daardoor neemt de vraag naar elektrisch aangedreven trucks en bestelauto's de komende jaren waarschijnlijk flink toe, verwacht de branche organisatie.

In steeds meer steden mag de binnenstad vanaf 2025 alleen nog bevoorraad worden door vrachtwagens die geen schadelijke stoffen uitstoten. Daarover is een paar jaar geleden al een landelijke 'Green Deal' gesloten. Ondernemersorganisaties en de overheid maakten daarover eerder in Amsterdam ook al dergelijke afspraken.

Eind 2017 reden er volgens Bovag 2210 elektrische bedrijfswagens rond met een gewicht lager dan 3,5 ton. Bestelauto's dus. Dat waren er een jaar eerder 1628 en het jaar daarvoor 1456. In de zwaardere categorie ging het slechts om 81 trucks, tegen 66 eind 2016. In deze cijfers zijn ook hybride voertuigen meegenomen.

Afwachten

Het is nog afwachten wanneer er nog meer volledig elektrische trucks de markt op komen. Ginaf en Mercedes-dochter Fuso kunnen in bescheiden mate leveren en het Eindhovense technologieconcern VDL werkt ook aan zo'n truck, waarmee straks voornamelijk winkels beleverd kunnen worden. Die wordt naar verwachting in het tweede kwartaal dit jaar gepresenteerd. Ook het Amerikaanse Tesla is met nog een paar start-ups daar met zo'n project bezig. Op bestelautogebied is het wachten op elektrische varianten van Volkswagen, Iveco en Mercedes. Renault en Nissan hebben al wel enkele bestelauto's te koop die elektrisch worden aangedreven.

DEEL HET