Chinees antwoord op de Tesla truck: Qomolo

Het Chinese Q-Truck  zit Tesla op de hielen door een elektrische truck te onthullen die autonoom rijdt en die dus geen cabine meer heeft. De Chinese ontwerpers hebben wel de traditionele vorm van een vrachtwagen aangehouden.

Achter de Q-Truck zit Xijing Technology, dat de kennis rond de Q-truck baseert op autonome voertuigen die in afgesloten havengebieden rijden, zoals dat bij ons ook op de Maasvlakte gebeurt.  Daar waar voorheen de cabine zat, heeft Q-Truck nu de tractiebatterijen ondergebracht. Dat lijken er veel en dat klopt: de Q-Truck kan tachtig ton GVW verslepen, aldus Chinese bronnen. De actieradius is niet zo groot. Q-Truck heeft twee trucks ontworpen, een snellere en een minder snelle, dit alles met het oog op verkeer in havens. De langzamere  heeft een actieradius van 65-150 kilometer afhankelijk van de belading en de snellere heeft een actieradius van 150-300 km. Q-Truck gaat hierbij uit van een hoog gewicht en dat zich stijgingspercentages in de route voor kunnen doen van 15%, en dat is ronduit veel. Betrokkenen schatten dat elektrische tractie een besparing oplevert van 67%, gerekend naar huidige elektriciteitsprijzen in China. Opvallend is verder dat er lichte, relatief dure materialen zijn gebruikt bij de bouw van de Qomolo, zoals composiet en aluminium. Dit om de zware accu's enigszins te compenseren. Opladen naar 100% batterijcapaciteit zou niet langer dan twee uur duren.

Juni 2019

De met radar, Lidar en talrijke sensoren volgepakte Qomolo kan 360 graden om zich heen kijken tot op 150 meter afstand. Anderzijds kan de Qomolo volgens zijn makers op twee centimeter nauwkeurig sturen en bedraagt de stuurafwijking minder dan 0,5 graden. De truck is zelflerend is daardoor volgens de makers een belangrijke contributie aan de verkeersveiligheid. Zo willen de Chinezen het verschil maken met een concept waarvan de productie in 2019 moet gaan aanlopen. 

DEEL HET