Citroën test waterstof-besteller in praktijk

De allereerste Citroën ë-Jumpy Hydrogen wordt binnenkort afgeleverd aan de Suez Group, die de auto aan een grondige praktijktest zal onderwerpen bij de vestiging in het Zuid Franse Carcassonne. Hier heeft het bedrijf geïnvesteerd in de productie van waterstof.

Citroën is een van de eerste Europese fabrikanten die een voertuig met waterstoftechniek in serieproductie neemt, als aanvulling op de modellen met een traditionele elektrische aandrijflijn. In Europa investeren landen als Frankrijk en Duitsland momenteel fors in waterstof, en verwacht wordt dat andere landen volgen.  

Lange afstanden

Met de ë-Jumpy Hydrogen richt Citroën zich op de klant die een actieradius van meer dan 300 kilometer nodig heeft voor het afleggen van lange afstanden of tijdens een lange werkdag, maar ook op de klant die een voertuig zoekt waarmee zo min mogelijk tijd verloren gaat aan tanken. De auto is volgens Citroën ook geschikt voor de klant die in stedelijke milieuzones werkt, maar ook regelmatig op de snelweg komt, bijvoorbeeld om snel een waterstofstation te bereiken. Dankzij de brandstofceltechnologie wordt de CO2-footprint van de professional verkleind, en de geleverde werkzaamheden duurzamer, schrijft het merk.

Er is volgens Citroën een zeer brede doelgroep voor voertuigen op waterstof en alle klanten hebben twee punten gemeen: ze willen een bijdrage leveren aan de energietransitie, maar moeten wel de binnenstad kunnen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan koeriersdiensten, voor de ‘laatste kilometers’ in stadscentra of voor transport over langere afstanden, maar ook aan gemeentewerken, dienstverleners, winkeliers, fabrikanten, etc.

Twee bronnen

De ë-Jumpy beschikt over twee energiebronnen: een batterij die energie aan de aandrijving levert en een brandstofcel die waterstof en zuurstof uit de buitenlucht omzet in elektriciteit, water en warmte. Zolang er waterstof in de opslagtanks zit, wordt er continu gebruik gemaakt van de 45 kW sterke brandstofcel, goed voor een actieradius van bijna 350 kilometer. Als backup dient de 10,5 kWh lithium-ion batterij, voor 50 kilometer (volgens WLTP) extra bereik. Deze batterij levert bovendien extra energie aan de motor, wanneer extra sprintkracht wordt verlangd. De remenergie die vrijkomt bij het loslaten van het stroompedaal of bij gebruikmaking van de remmen, wordt opgeslagen in de batterij.

Snel tanken

Het vullen van de waterstoftanks gaat 20 keer sneller dan het opladen van de accu’s in een elektrisch voertuig (gebaseerd op een laadvermogen van 100 kW aan een publiek laadstation). Er verstrijken amper 3 minuten om de drie waterstoftanks van de ë-Jumpy Hydrogen te vullen. Ze hebben een netto opslagcapaciteit van totaal 4,4 kilo.

 

 

DEEL HET