CMB.Tech bouwt trucks om naar dual fuel Waterstof

Het Belgische CMB.TECH gaat Ford F-Max trucks ombouwen tot dual fuel waterstof trucks. Een eerste pilot met zo'n trekker loopt al geruime tijd en nu vangt het bedrijf serie productie aan.

Door de ombouw van dieseltrucks naar dual fuel waterstof-diesel claimt CMB.TECH een reductie van de CO2 uitstoot tot 80 procent. CMB.TECH heeft geïnvesteerd in een nieuwe werkplaats waar de trucks worden omgebouwd. De verwachting is dat het bedrijf in staat is om 20 trucks per maand af te leveren. Naast de werkplaats is een waterstof tankstation gevestigd waardoor de trucks meteen kunnen worden afgetankt en getest.

De waterstof wordt aangezogen in de verbrandingskamer waardoor minder dieselolie nodig is voor de ontbranding. Hiervoor zijn speciale injectors ontwikkeld. De waterstof tanks staan achter de cabine opgesteld. Daarnaast wordt het besturingssysteem geïnstalleerd wat zorgt voor een optimale mix van waterstof en diesel. 

De toegepaste techniek past in principe op ieder merk vrachtwagen maar vanwege de standaardisatie is er gekozen voor de Ford F-Max 4x2 trekker. 

De eerste trucks zullen al in maart 2023 aan de klanten worden uitgeleverd. Van Moer is één van die klanten. Dit bedrijf reed al geruime tijd met een test truck van CMB.TECH. De ervaringen waren zodanig dat het bedrijf een order plaatste van 10 trucks. Een andere klant die inmiddels trucks besteld heeft is de Altrea Logistics groep.

DEEL HET