Colruyt heeft primeur met 44 ton waterstoftruck

Colruyt Group startte recent als eerste in Europa met een test van een 44 ton “heavy duty” volledig elektrische truck met brandstofcel. Deze vrachtwagen werd ontwikkeld door VDL Groep in Eindhoven, en de test past in het Europese Interreg-demonstratieproject Waterstofregio 2.0. Bekijk ook de video!

Tijdens het rijden worden de batterijen van de truck bijgeladen met de elektriciteit die door de brandstofcel wordt gegenereerd. Naast het duurzame karakter door het gebruik van groene energie en waterstof, heeft dit voertuig als bijkomend voordeel dat het langere afstanden kan afleggen dan andere elektrische trucks, op batterijen dus, een belangrijk voordeel voor goederenvervoer, zegt het bedrijf. Colruyt investeert al jaren in deze groene energiedrager, en hoopt dat andere bedrijven ook zullen volgen.

Gebouwd door VDL

Als toegewijde eindgebruiker zal Colruyt Group de waterstoftruck testen in zijn dagelijkse logistieke operaties. Vanwege de diversiteit van de groep, zal het mogelijk zijn om een verscheidenheid aan gebruikersgevallen te testen (zoals leveringen aan de winkels). De vrachtwagen is volgens Colruyt ook veel stiller dan andere, wat Colruyt Group’s ambitie naar meer stille leveringen ook ondersteunt. Voor deze concrete test wordt actief samengewerkt met VDL Groep, de constructeur van deze nieuwe vrachtwagen.

40 + 300 km rijbereik

De elektrische trekker is uitgerust met een Li-ion batterij en kan daarmee circa 40 km zuiver elektrisch rijden. In onze testcombinatie is de trekker gekoppeld aan een oplegger met een brandstofcel aan boord, die de batterij onderweg bijlaadt. Volgetankt met 30 kg waterstof kan deze brandstofcel of ‘range extender’ het rijbereik van de truck verhogen met circa 300 km.

Het is de bedoeling om de zware waterstoftruck 6 maanden te testen in diverse omstandigheden en opdrachten, waaronder ook leveringen aan de winkels  

Regine Vaneghem, afdelingshoofd Transport bij Colruyt, is alvast enthousiast: “Ons doel is om kennis en ervaring op te doen om te bewijzen dat waterstoftechnologie efficiënt kan worden gebruikt in zware logistiek. Wij geloven sterk in de toekomstige belangrijke rol van groene waterstof als duurzame optie: hernieuwbaar en zonder CO2-uitstoot. We zijn erg enthousiast over dit Europese testproject waarbij we de waterstoftechnologie integreren om de heavy-duty logistieke sector duurzamer te maken”.

Europese steun

Colruyt Group en VDL Groep zijn actieve partners van het Europese demonstratieproject Waterstofregio 2.0, dat kennis en ervaring wil opbouwen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek. Door de opgedane ervaring breed te delen wil Waterstofregio 2.0 andere grote logistieke centra inspireren om ook waterstofvoertuigen te gaan inzetten. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun door de Europese Unie in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

Directeur Menno Kleingeld van VDL Enabling Transport Solutions geeft aan: “De samenwerking met Colruyt Group in de aanloop naar deze introductie is goed verlopen: onze familiebedrijven delen de waarden innovatief en duurzaam. De technologie die wij voor onze bussen hebben ontwikkeld, is tevens breed toepasbaar voor andere, zware elektrische voertuigen, zoals trucks, ook op waterstof.”

Adwin Martens, directeur van WaterstofNet voegt toe: “Als WaterstofNet stimuleren we al verschillende jaren grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland rond waterstof. De samenwerking tussen Colruyt Group en VDL binnen het Interreg programma Waterstofregio 2.0 is daar een belangrijk voorbeeld van. We zien een groot potentieel voor zware transport toepassingen op waterstof. Met deze demonstratie nemen we het voortouw in Europa en tonen we waterstofoplossingen, die in onze regio ontwikkeld en getest worden. Dit project is een belangrijke stap om vrachtwagens op waterstof dichterbij de markt te brengen.”

Sinds 2004 investeerde Colruyt Group al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof. Zo produceert de groep al enkele jaren zelf groene waterstof op de site Dassenveld. In het distributiecentrum rijden een aantal heftrucks op waterstof. Daarnaast wordt de waterstof gebruikt voor 20 personenwagens, die binnen de groep ingezet worden. In oktober 2018 opende de groep het eerste groene publieke waterstoftankstation: het DATS 24-station in de Zinkstraat in Halle werd zo het eerste volledig geïntegreerde station in Europa met een aanbod van alle mogelijke brandstoffen., aldus Colruyt.

Samen met partners Fluxys en Parkwind werkt Colruyt Group daarnaast aan een power-to-gas installatie om op industriële schaal groene elektriciteit om te zetten in groene waterstof en zo de variabiliteit van (offshore) windenergie op te vangen.

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Colruyt heeft primeur met 44 ton waterstoftruck