DAF: 1500 elektrische trucks in 2025

Truckfabrikant DAF committeert zich aan het Klimaatakkoord waarin staat dat er in 2025 5000 elektrisch aangedreven trucks in Nederland moeten rond rijden. “We bouwden zes elektrische trucks in 2019, komend jaar zijn het mogelijk enkele tientallen.”

DAF communiceert graag dat elektrische trucks een steeds belangrijkere rol zullen gaan spelen, maar het kijkt ook goed naar de getallen. “In 2019 bouwden we 61.000 trucks, waarvan zes elektrisch. Het gaat dus nog wel even duren eer elektrische trucks een algemeen fenomeen zijn”, aldus Michiel Kuijs, directeur van DAF Nederland en België. “Dat neemt niet weg dat we ernaar streven om in 2025 1500 elektrische trucks te produceren. We gaan er vanuit dat dit voornamelijk trucks van het type LF zijn, bedoeld dus voor stadsdistributie en relatief korte afstanden.”

Tweede versie

Van de afgeleverde CF Electric trucks, waarvan er vier rijden in opdracht van Albert Heijn, is inmiddels een Fase 2 van start gegaan, waarbij de software is gemoderniseerd en waarbij er een nieuw dashboard in de trucks is ingebouwd. Ervaringen van de afgelopen tijd leren volgens Kuijs dat de betrouwbaarheid wel goed is, maar dat chauffeurs nog stress hebben voor wat betreft de acteradius. Datzelfde geldt voor planners met betrekking tot oplaadtijden en lostijden bij de klant. “De elektrische truck heeft grote impact op het logistieke proces.”

Beperkte aantallen

“We zijn nu zo ver dat we de CF Electric in beperkte aantallen kunnen gaan verkopen”, aldus Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor Marketing & Sales. “Denk daarbij aan enkele tientallen stuks op jaarbasis. Om de kwaliteit te garanderen, willen we productie rustig opstarten. Tegelijkertijd kunnen we het servicenetwerk gedegen en stap voor stap opbouwen. De CF Electric-trekker is nu in beperkte aantallen beschikbaar voor klanten in Nederland, België en het Duitse Nordrhein-Westfalen. Afhankelijk van de lokale laadinfrastructuur en after-sales-mogelijkheden, zal verkoop in andere delen van Europa overwogen worden.”

Business case

De inzet van de CF Electric heeft klanten geholpen om de business case van een elektrische truck te bepalen en te ervaren wat het gebruik ervan, in de dagelijkse praktijk betekent. Waar zij met hun CF Electric de eerste weken een beperkt deel van de beschikbare range van 100 kilometer gebruikten, rijden sommige transporteurs nu al zo’n 250 kilometer per dag met het voertuig. “Het is een kwestie van het slim plannen van de ritten”, aldus Richard Zink. “De mogelijkheden om de accu’s snel te laden – met de juiste apparatuur zelfs volledig in ruim 30 minuten – betekent dat er desgewenst weer snel extra kilometers beschikbaar zijn.”

18 uur per dag

DAF-klanten Jumbo, Simon Loos en Tinie Manders Transport uit Nederland en Rhenus Group uit Duitsland hebben een CF Electric in hun vloot. Bij onder meer Tinie Manders wordt de elektrische truck zeer intensief ingezet: de trekker heeft al meer dan 30.000 kilometer op de teller en rijdt 7 dagen per week van zes uur in de ochtend tot middernacht. Het zijn voornamelijk kortere ritten in de regio Eindhoven.

“De CF Electric is net zo betrouwbaar als elke andere DAF truck”, stelt Eveline Manders, mede-directeur van Tinie Manders Transport. “Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt wel een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het voor de optimale inzet van de truck belangrijk dat je kunt opladen tijdens het laden en lossen. Als je met die twee zaken rekening houdt, dan kan de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldig alternatief zijn.”

Recent hebben DAF en VDL Groep aangekondigd dat er vier volledig elektrische, drie-assige CF Electric vuilniswagens op de weg komen, voor het ‘zero emissions’ ophalen van restproducten in stedelijke gebieden.

 

DEEL HET