DAF verdubbelt actieradius CF Electric

DAF Trucks zet de volgende stap op het gebied van elektrische aandrijving door de actieradius van de DAF CF Electric met VDL e-power-technologie te verdubbelen naar meer dan 200 kilometer. Toepassing van een nieuwe generatie batterijen betekent bovendien een gewichtsbesparing van 700 kilo, dat volgens DAF geheel ten goede komt aan het laadvermogen.

De eerste exemplaren van de CF Electric werden al in 2018 operationeel ingezet in een veldtest bij Nederlandse en Duitse klanten, waarna de tweede generatie – onder andere voorzien van nieuwe software en een nieuw dashboard – vorig jaar in de verkoop ging.  

Trekker en bakwagen 

De DAF CF Electric is volgens DAF geschikt voor emissieloze en stille distributie in stedelijke gebieden, zoals het bevoorraden van supermarkten, maar bijvoorbeeld ook afvalinzameling. DAF levert de CF Electric daarom als 4x2 trekker (GCW: 37 ton) en als 6x2 bakwagen met gestuurde naloop-as voor maximale wendbaarheid (GVW: 28 ton).  

Nieuw batterijpakket

Nieuw is een lithium-ion batterijpakket van de laatste generatie met een capaciteit van 350 kWh (315 kWh effectief). Naast krachtiger is het accupakket ook aanzienlijk lichter: 700 kilo maar liefst. Dat komt volgens DAF geheel ten goede aan het laadvermogen.  De batterij is ingebed in gel, waardoor de temperatuur, ongeacht het weer, altijd tussen de 25 en 40 graden Celsius blijft met belangrijke voordelen voor de levensduur en de constante prestaties van de batterij.   

500 km per dag                                                                     

Door de grotere capaciteit van het batterijpakket, waarvan de afmetingen overigens gelijk bleven, krijgt de CF Electric een actieradius van meer dan 200 kilometer, een verdubbeling ten opzichte van de eerdere generatie, op wiens geringe actieradius wel kritiek te horen was, zeker toen bleek dat het in de praktijk bij sommige klanten ook nog tegenviel.  Het volledig opladen van de batterij zal doorgaans op de thuisbasis plaatsvinden en duurt 75 minuten, uitgaande van een oplaadstation met een vermogen van 250 kilowatt. 
Door tijdens het laden en lossen of tijdens de chauffeurspauze de batterijen bij te laden, wordt het mogelijk met de DAF CF Electric per dag tot zo’n 500 volledig elektrische kilometers af te leggen. Dat biedt belangrijke voordelen op het gebied van de inzetbaarheid en de efficiency van de truck. 

Specifiek advies  

De inzet van elektrische voertuigen vraagt om een specifieke benadering bij klanten. Daarom ondersteunt DAF hen met geavanceerde routesimulatiemodellen om tot de meest efficiënte voertuigplanning te komen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan slimme scenario’s voor het opladen van de batterij. Bovendien adviseert DAF – in samenwerking met geselecteerde leveranciers, zoals VDL – vervoerders ook over de meest optimale laadinfrastructuur.  De verkoop van de CF Electric met grotere actieradius start in september, dus per direct, waarna de levering begin 2021 van start gaat. 

‘Belangrijke stap vooruit’ 

“Met de nieuwe CF Electric met vergrote actieradius breiden we onze toonaangevende positie op het gebied van elektrisch wegtransport verder uit”, aldus Ron Borsboom, Executive Director DAF Productontwikkeling: “Deze truck is ontwikkeld om een antwoord te geven op de toenemende vraag om in steden de luchtkwaliteit te verbeteren en daarnaast CO2-emissies te reduceren. Met 500 volledig elektrische kilometers per dag kunnen veel transporteurs écht uit de voeten.” 

DEEL HET