DAF wil nog niet af van verbrandingsmotor

Tijdens de introductie van de nieuwe truckgeneratie van DAF, maakte bestuurslid Ron Borsboom van de gelegenheid gebruik om zijn visie te delen op wat de truckwereld het komende decennium te wachten staat. Hij wil nog niet af van de verbrandingsmotor.

Daar waar andere merken al duidelijk aangeven dat ze in 2040 CO2 vrij willen zijn en zelfs al wanneer ze fossielbrij produceren, volstaat DAF met een kortere termijnvisie. De truckfabrikant bouwt zeker al twee typen elektrische trucks op dit moment, maar wil voorkomen dat er al te snel afscheid genomen gaat worden van de verbrandingsmotor, zoals die nu dik 98 procent van het wegtransport in de wereld aandrijft.

Waterstof als brandstof

Borsboom doelt op de onderzoek dat DAF nu doet naar een verbrandingsmotor die op waterstof loopt. Daarbij is de waterstof gasvormig en wordt in twee koolstofvezel tanks meegevoerd aan het chassis. DAF heeft een motorblok omgebouwd met de techniek zoals we die kennen bij CNG als voorbeeld. Dus een dieselblok met een andere kop waar bougies n zitten, andere zuigers en daardoor een lagere compressieverhouding dan we van een diesel gewend zijn. “We zijn nog echt in het onderzoeksstadium, maar we zijn ervan overtuigd dat wanneer je groene waterstof als brandstof gebruikt, deze motor CO2-vrij functioneert en dat we er een realistisch verbruik uit weten te halen.” Borsboom wijst erop dat die waterstof niet afgekoeld hoeft te worden of vloeibaar gemaakt hoeft te worden. Hij wijst erop dat met het omzetten van waterstof in een brandstofcel naar elektriciteit, de brandstofcel moeilijk zijn warmte kwijt kan en dat de brandstofcel moeite heeft met lastwisselingen. Daarmee bedoelt hij dat wanneer een elektrische truck met een brandstofcel, vlot een helling op moet, de brandstofcel de omzetting naar elektriciteit moeilijk kan bijbenen. “Om dat tegen te gaan is er natuurlijk een bufferaccu, maar die heeft ook beperkingen, afhankelijk van hoenlang zo’n klim duurt.”

Volgens Borsboom is de techniek die hij nu bij DAF onderzoekt, niet duurder dan een brandstofcel. Borsboom, die ook aangaf dat hybride-techniek flinke CO2-voordelen biedt, pleit ervoor om de verbrandingsmotor niet te vroeg in het museum te zetten wanneer deze nog een rol van betekenis kan spelen in de decarbonisatie van het wegtransport.

DEEL HET