Daimler de weg op met Level 4 autonome trucks in VS

Truckfabrikant Daimler gaat in de VS in de staat Virginia praktijktests uitvoeren met zelfrijdende trucks volgens SAE Level 4. De trucks kunnen dus in principe zonder chauffeur rijden. Maar aan boord zijn altijd een ingenieur van Daimler en een chauffeur.

De test start nadat de betreffende trucks lange tijd hebben proefgereden op een afgesloten circuit. Uit de persinfo valt op te maken dat testrijden op de openbare weg een volgende, voor de hand liggende stap is. Dat Daimler toch nog twee man in de cabine zet, zegt alles over de behoedzaamheid van het merk met dit project. De trucks waarmee gereden wordt zijn van het type Freightliner Cascadia.

Torc

Daimler werkt in dit project samen met Torc Robotics, dat zich volledig toelegt op volautomatisch rijden. Blijkens de persinfo maakt Torc Robotics nu deel uit van het Daimler concern. Daimler heeft inmiddels in Stuttgart bij Mercedes, en bij Freightliner in het Amerikaanse Portland, afdelingen opgericht die zich alleen maar bezig houden met volautomatisch rijdende trucks. Dat de test toch in Virginia plaats vindt, komt doordat Torc Robotics daar gevestigd is. Volgens Daimler is een voordeel dat Torc Robotics al veel ervaring heeft met autonoom rijden, ook bij alle denkbare slecht weer condities en juist op lange, binnenstedelijke routes.

Niet de eerste

Daimler is niet het eerste bedrijf dat met Level 4 trucks de weg op gaat in de VS. In Arizona en in Texas rijdt de Chinees-Amerikaanse start-up TuSimple ook el enige tijd met trucks uitgerust met deze technologie. Ook TuSimple houdt voorlopig nog de chauffeur aan boord. Men verwacht volgend jaar met tests te kunnen beginnen met trucks die zonder chauffeur hun route gaan rijden.

DEEL HET