Daimler en Volvo in waterstof joint-venture

Daimler en Volvo, die zich tot dusverre voornamelijk toelegden op elektrisch aangedreven trucks met behulp van accupakketten, willen een joint-venture vormen om brandstofcellen te ontwikkelen. Zo helpen de bedrijven elkaar om trucks op waterstof te ontwikkelen.

Gewerkt wordt aan een 50/50 overeenkomst die niet bindend is, met het doel om bij te dragen aan koolstofvrij en fossielvrij wegtransport in Europa in 2050. Het doel is om gezamenlijk brandstofcellen te ontwikkelen voor toepassing in zware trucks. Daimler is voortrekker in de joint-venture, terwijl Volvo zich inkoopt voor 600 miljoen die het overigens niet meteen hoeft te betalen.  

Daimler ziet de brandstofcel als ‘een belangrijk antwoord’ op het vergroenen van het wegvervoer. Het merk zegt dat Mercedes-Benz al twee decennia ervaring heeft met waterstoftechnologie. Volvo beoogt vooral eerst de bussen van het merk te voorzien van een brandstofcel. Door samen te werken beogen de merken de ontwikkeling van de technologie te versnellen en een noodzakelijke aanvulling op de batterij-elektrische technieken waar beide merken afzonderlijk al aan werken.

“Door deze joint-venture te vormen, laten we duidelijk zien dat we geloven in waterstoftechnologie voor vrachtwagens”, zegt Martin Lundstedt (rechts op de foto, links Martin Daum) van Volvo. Het nieuwe bedrijf gaat onafhankelijk opereren, terwijl Daimler en Volvo gewoon concurrenten blijven op de truckmarkt, benadrukken de bedrijven. “Op deze manier drukken we ontwikkelingskosten en zullen we sneller in staat zijn om de markt te beleveren met trucks en bussen die op waterstof rijden”, aldus de bedrijven. “In de context van de huidige economische malaise is een overeenkomst als deze des te noodzakelijker.”

Alle activiteiten op het gebied van waterstof worden door Daimler samengebracht in een nieuwe onderneming Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH. Het hoofdkantoor van dit bedrijf staat in Nabern, ten zuidoosten van Stuttgart. Geproduceerd wordt er in Duitsland en in Canada.

Beide partijen verwachten in het derde kwartaal een definitieve overeenkomst te tekenen. Anti-kartel autoriteiten zijn ingelicht, aldus Daimler.  

DEEL HET