DB Schenker beproeft autonome Einride

Logistiek dienstverlener DB Schenker gaat in Zweden de eerste T-Pod van de Zweedse start-up Einride uitproberen. Dit is een elektrisch aangedreven, autonome bakwagen die geen cabine meer heeft.

Het bedrijf gaat de T-Pod inzetten op het eigen bedrijventerrein van de vestiging in Jönköping. De T-Pod gaat pendelen tussen magazijnen op het terrein. Betrokken partijen verwachten dat de Zweedse RDW nog dit jaar een toelating verstrekt voor de T-Pod op de openbare weg in Zweden.

In een reactie wijst de directie van DB Schenker vooral op een veel lagere CO2 uitstoot door inzet van T-Pod-achtige voertuigen. Zeker bij rangeerwerk kan hier al flink voordeel worden gehaald. Einride  verwacht dat de nieuwe techniek het wegvervoer radicaal veranderen zal. Zo'n vaart zal het niet lopen. De afstanden in Zweden zijn groot, dus is niet te verwachten dat dit land voor de lange afstand spoedig op vol elektrische trucks over zal stappen.

Afstandbediening

De T-Pod kan op afstand bediend worden, volgens Einride tot op enkele honderden kilometers afstand. Het is de bedoeling dat een complete vloot van dit type voertuigen op afstand bediend en gemanaged wordt, waardoor er een optimum ontstaat tussen laden en lossen, rijden en opladen.

De T-Pod heeft een GVW van 26 ton, een actieradius van 200 kilometer, en een batterijcapaciteit van 200 kWh. Het voertuig kan 15 europallets meenemen.

DEEL HET