DPD schaft LNG-trucks aan van Scania

Twee vervoerders die in opdracht rijden van DPD hebben een Scania op LNG aangeschaft. Het gaat om VLi uit Scharstersbrug en om Rutom Cargo uit Helmond. Laatstgenoemde heeft ook een LZV goedkeuring, terwijl de Scania van VLi als bakwagen-aanhangwagencombi de weg op gaat.

DPD werkt via de nodige MVO-maatregelen aan uitdagende CO2-reductie doelstellingen. “Aangezien de grootste uitstoot van dit broeikasgas veroorzaakt wordt door de kilometers die het bedrijf maakt, is het logisch dat onze focus daarop ligt,” aldus Peter Tuijtelaars van DPD. “We zetten daarbij onder andere in op het gebruik van biogas, wat een CO2-reductie van rond de 80 procent oplevert en op het gebruik van Ecocombi’s. Het mooiste is dus als we zo’n LZV op biogas kunnen laten rijden. De uitdaging is natuurlijk om voor dit soort voertuigen een businesscase te maken.” 

De nieuwe Scania G340 op LNG versterkt de vloot van zeven Scania’s waarmee VLi voor DPD vanuit Joure pakketten vervoert. Dat is nachtwerk waarbij de goederen in zogenaamde afzetbare BFD bakken tussen verschillende depots heen en weer gereden worden. “Overdag worden de auto’s ingezet om voor te laden en rijden ze dus twee shifts”, aldus Douwe Noppert, directeur van VLi. “Bovendien zit de Scania-dealer vlakbij in Joure en daar hebben we een goede relatie mee. Dus waarom zou je dan voor een ander merk kiezen?”

Logistiek dienstverlener Rutom Cargo uit Helmond koos voor dezelfde bakwagen als zijn Friese collega, maar gaat het voertuig als LZV inzetten met een dolly en een standaard 13,60 meter trailer. “Het is voor ons een uitbreiding van het wagenpark. Het is mogelijk niet de eerste LZV op LNG maar wel één van de eerste”, aldus Tom van den Broek van Rutom Cargo. Dat de LNG-motor op 340 pk zit, ziet hij niet als probleem. “Dat past binnen onze mix van goederen en het koppel van de LNG motor is hoger dan van een vergelijkbare diesel.”

Ook Rutom Cargo rijdt in twee shifts. “Waarbij we de Scania G340 ook internationaal in kunnen zetten met een aanhanger.” VLi wil dat ook gaan doen. “Wij maken die buitenlandse kilometers nu ook al voor DPD en de CO2-reductie is natuurlijk het grootste als we zoveel mogelijk kilometers op LNG gaan rijden.” Voor beide vervoerders zal de actieradius van ruim 700km voldoende zijn voor het werk wat ze ermee op het oog hebben, zegt Scania. 

DEEL HET