E-Highway voor trucks ook in Duitsland

Beelden van Scania's die een stroomafnemer boven de cabine hebben, zagen we al proefrijden in Zweden. Inmiddels worden ook in Duitsland voorbereidingen getroffen voor een praktijktest met elektrisch aangedreven trucks, die hun elektriciteit betrekken via een bovenleiding. In de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hessen worden hiervoor trajecten aangewezen. Eind volgend jaar moeten de eerste trucks aan hun dieselloze rit beginnen.

De bedoeling is dat een deel van de Duitse A1 bij Lübeck van een bovenleiding wordt voorzien, zoals we die van spoorwegen kennen.  De noordelijke deelstaat Sleeswijk Holstein streeft naar verkeer dat geen fossiele brandstoffen meer gebruikt. Samen met Hessen is niet minder dan tien miljard euro vrijgemaakt, want goedkoop is het niet, zo'n bovenleiding. Per kilometer snelweg kost dit tussen de 1,5 en 2,5 miljoen euro. En dan is nog totaal niet bekend wat een truck gaat kosten die elektriciteit betrekt van een bovenleiding en die daarnaast een normaal werkende dieselmotor heeft.

De genoemde deelstaten werken voornamelijk samen met Siemens, dat ook bij het project in Zweden betrokken is. Siemens test in Duitsland al met dit systeem op een afgesloten baanvak. 

DEEL HET