Eerste elektrische bestelauto van Volkswagen

Volkswagen onthult zijn eerste elektrisch aangedreven bestelauto, de ID.Buzz Cargo. Het merk doet zijn uiterste best om herinneringen op te roepen aan de eerste Transporter, de T1. De ID.Buzz (geel kenteken) en ID.Buzz Cargo verschijnen dit najaar bij de Nederlandse showrooms en zijn vanaf mei te bestellen, pas dan worden prijzen bekend. Leveringen beginnen in het najaar.

De ID.Buzz en ID.Buzz Cargo zijn gebaseerd op het modulaire MEB-platform (Modulare E-Antriebs Baukasten) van de Volkswagen Groep. Dit schaalbare platform wordt gebruikt door alle merken van de Groep, voor uiteenlopende modellen en segmenten. In de ID.Buzz wordt het platform gecombineerd met een 77 kWh accupakket dat een 150 kW sterke elektromotor met maximaal 310 Nm aan koppel al vanuit stilstand tussen de achterwielen van vermogen voorziet. De topsnelheid is begrensd op 145 km/u. Aan een laadpaal wordt het accupakket opgeladen met een vermogen van 11kW. De ID.Buzz kan snelladen met een maximum laadvermogen van 170 kW. In 30 minuten is het accupakket weer van 5-80% opgeladen.

Maten en gewichten

De ID.Buzz Cargo heeft een wielbasis van drie meter en een laadlengte van 2,20 meter. De inwendige breedte bedraagt 1,70 meter. Volgens Volkswagen passen er twee europallets op de laadbodem. De ID.Buzz Cargo heeft 600 kg laadvermogen. Het totaal toegestane GVW bedraagt drie ton, wat een leeggewicht van zo’n 2200 kg zou impliceren en dat is nog best zwaar natuurlijk. De draaicirkel is volgens VW met elf meter even ‘groot’ als van een Golf.  Datzelfde geldt voor de actieradius, maar aangezien de ID.Buzz dezelfde aandrijfijn heeft als de ID4 SUV, kunnen we uit gaan van een actieradius van meer dan 400 kilometer. De tilhoogte bedraagt 63 centimeter. Dat is hoger dan bij diesel-bestelauto’s, en is een gevolg van het batterijpakket dat in de wagenbodem ligt. Op termijn komt er nog een versie met een langere wielbasis, zegt VW.   

Snufjes

De ID. Buzz beschikt over een aantal andere leuke innovaties. Voorbeelden zijn de LED Matrix (IQ.Light) koplampen inclusief een doorlopende LED-strip op de voor- en achterzijde, Keyless Acces, het 12 inch navigatiesysteem 'Discover Pro' en Voice Control. Of al dit moois ook op de Cargo-versie verkrijgbaar is, staat nu nog niet vast.

75 jaar

De ID.Buzz komt op de 75e verjaardag van de oer-Transporter. Hierin heeft Nederland een belangrijke rol gespeeld en mede daarom was er op 9 maart al een ID.Buzz Cargo te zien bij Move in Amsterdam. Pon organiseert dit jaar een zoektocht naar de mooiste Transporter om het jubileum en de introductie van de eerste elektrische bestelauto van het merk, luister bij te zetten.

DEEL HET