Eerste resultaten Tesla Semi vallen niet tegen

Over de Tesla Semi wordt nogal lacherig gedaan. Ondanks talloze beloftes van Elon Musk duurde het lang voor de eerste exemplaren verschenen. Toen begin dit jaar uiteindelijk de eerste exemplaren werden geleverd, bleef Tesla stil over de specificaties. Ondertussen heeft PepsiCo in Californië echter een vloot van enkele tientallen Tesla Semi’s rijden. Deze week werden enkele resultaten online, en eerlijk gezegd ziet het er helemaal niet verkeerd uit. 

Nog steeds weten we weinig over het accupakket of de technologie in de Tesla Semi. Wel weten we dat PepsiCo er tientallen heeft rijden in de distributie van frisdrank. Zoals ze zelf toegeven, rijden de meeste slechts korte routes in de buurt. Distributie dus. Daar komt een elektrische truck prima tot zijn recht: genoeg voorbeelden in Nederland die dit bewijzen. 

Men wil echter weten wat zo’n Tesla Semi doet op de lange baan, met een trailer vol lading. Dankzij Run on Less, een samenwerkingsverband van een databedrijf en een organisatie ter promotie van transportefficiëntie, weten we dit nu. Op een platform publiceerden zij data van drie Tesla Semi trucks van PepsiCo tijdens hun dagelijkse werk op drie verschillende dagen. Wat het interessant maakt, is dat deze trucks lange routes reden met weinig stops. 

1278 kilometer per dag 

De data geeft een goed beeld van wat de Tesla Semi kan in de echte wereld. Toegegeven, we weten niet hoe zwaar de lading in de trailers was. We kunnen er wel vrij zeker van zijn dat ze gevuld waren met frisdrank. Ook was het weer op de drie geselecteerde dagen goed, met een lekker temperatuurtje en weinig wind. Ideale omstandigheden dus voor een elektrische truck. Toch stellen de resultaten niet teleur. 

De trucks reden flink wat kilometers op een dag: tussen de 500 en 1200 kilometer. Het record was 1278 kilometer op één dag, maar dit ging uiteraard niet zonder opladen. De gereden afstand is verdeeld over één of twee ritten. Meestal deden de trucks maar één of twee losadressen aan. Eén truck deed 8 losadressen op één dag, verdeeld over twee ritten. Hiervoor reed hij totaal 1100 kilometer. 

Niet verkeerd 

Het blijkt dat 600 kilometer rijden op één acculading zeer goed haalbaar is. Hier werd lang over getwijfeld: geruchten gingen dat ze niet eens 300 kilometer ver kwamen. Dit blijkt dus niet waar. Een actieradius van 600 kilometer voor een elektrische truck op de lange afstand is helemaal niet verkeerd. De Mercedes-Benz eActros Longhaul, die binnenkort wordt gepresenteerd, moet dit bijvoorbeeld maar zien te halen in de praktijk. 

Het laden is natuurlijk de achilleshiel van de elektrische truck, maar op locatie bij PepsiCo heeft men serieuze laadpalen staan. Deze leveren tot 750 kW. Volgens de gepubliceerde data duurt het laden van een Tesla Semi van 20% naar vol ongeveer 2,5 uur. Aangezien PepsiCo vooral overdag rijdt, werden de trucks meestal ‘s nachts opgeladen. De data laat ook zien dat soms tussendoor bij het lossen opgeladen werd. Dit ging minder snel, maar hielp uiteraard wel. 

De data die Run on Less laat zien, doen geloven dat de Tesla Semi ondanks alle geruchten serieus genomen moet worden. Met 600 kilometer bereik en een laadtijd van 2,5 uur is de Tesla Semi daadwerkelijk inzetbaar in het dagelijks transport, ook over de langere afstand. Hoewel hij zich nog niet direct kan meten met dieselvrachtwagens is hij voor bepaalde vervoersstromen zeker een geschikt en milieuvriendelijk alternatief. Voor veel mensen komt dit toch als een verrassing. 

Meer informatie over de inzet van Tesla Semi’s door PepsiCo via dit filmpje op Vimeo

 

 

DEEL HET