Elektrische afvalinzameling voor Van Kaathoven

Van Kaathoven heeft een Volvo FE Electric in gebruik genomen voor de inzameling van PMD-afval binnen de gemeente Meierijstad. Een 100% elektrisch aangedreven truck zorgt voor minder fijnstof, minder CO2-uitstoot en minder geluid en dat waren voor Van Kaathoven en de gemeente Meierijstad redenen voor een zware elektrische truck te gaan. 

Van Kaathoven gelooft in duurzame technologie en past deze toe waar mogelijk. Een afvaltender van de gemeente Meierijstad bood ruimte om duurzame innovaties toe te passen. Wethouder Van Rooijen van gemeente Meiereijstad licht toe: “We willen duurzaamheid doorvertalen in onze inkoop en daar de benodigde middelen voor over moeten hebben. Zoals bij de huisvuilinzameling: in het eisenpakket voor de aanbesteding hebben we partijen gevraagd vervoersdiensten zonder emissies aan te bieden. Van Kaathoven gaf invulling aan die uitdaging door als een van de eerste afvalinzamelaars een order te plaatsen voor een elektrisch voertuig.”

Samenwerking 

Naast het uitstoten van minder fijnstof, CO2 en een geluidsreductie speelde ook de samenwerking tussen de verschillende partijen een rol in de uiteindelijke keuze voor Volvo. “Eén van de koplopers worden van een duurzame vloot kun je niet alleen. Daar zit de kracht van samenwerking in. Wij zetten het elektrische voertuig in voor huishoudelijke inzameling en werken daarin als team samen met gemeente Meierijstad, Volvo Trucks Nederland en BAS Truck Center. Ook het feit dat Volvo dit voertuig vanuit de eigen lijn produceert, wordt door ons hoog gewaardeerd. Hiermee is alle service gewaarborgd zoals bij ieder ander voertuig”, aldus Rob Meulendijks, van Van Kaathoven.

De Volvo FE Electric werd door BAS Truck Center uit Veghel afgeleverd bij Van Kaathoven in Sint-Oedenrode en rijdt inmiddels door de straten van Meierijstad.

Volvo FE Electric

De Volvo FE Electric is een truck met volledig elektrische aandrijving voor distributie, afvalinzameling en andere toepassingen in stedelijke omgeving met een GVW van 27 ton. De aandrijflijn bevat twee elektromotoren van 400 kW met een maximaal vermogen van 330 kW continu, De truck is voorzien van een automatisch schakelende versnellingsbak met twee versnellingen. 

Van Kaathoven maakt in de Volvo FE gebruik van vier lithium-ion accu's van 50 kW. Dat is goed voor een totaal van 200 kW. Bij de volgende generatie elektrische voertuigen heeft Volvo de accucapaciteit overigens al vergroot naar 66 kW.

De actieradius bedraagt, afhankelijk van inzet en gebruik rond de 100 kilometer in combinatie met de elektrische kraakpersopbouw. Bij inzet in de stadsdistributie kan de actieradius oplopen tot 300 à 400 km. 

DEEL HET