Elektrische Fuso Canters geleverd aan klanten

Wie levert de eerste elektrisch aangedreven trucks voor dagelijkse inzet? Het verbaast niet dat dit de Fuso e-Canter is geworden, een distributietruck voor de lichte klasse. In Nederland overhandigde Fuso-importeur Mercedes-Benz Nederland vandaag de eerste 12 trucks aan klanten.

Albert Heijn, Cornelissen Groep, Bidfood, PostNL en Technische Unie gaan per direct de weg op met dit type distributietruck. In totaal gaat het om de aflevering van twaalf trucks. Albert Heijn gaat de trucks inzetten voor bezaorging van online bestelde boodschappen.  

Daimler

De eCanter is ontwikkeld door Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corporation (MFTBC), onderdeel van Daimler Trucks, en wordt geproduceerd in Tramagal in Portugal voor de Europese markt. De Fuso eCanter is dé toekomst op het gebied van duurzame, stedelijke distributie.

Besparing

De Fuso eCanter heeft een wielbasis van 3.400 mm die ervoor zorgt dat het voertuig met een kleine draaicirkel goed uit de voeten kan in binnenstedelijk gebied. Met een GVW van 7.500 kilogram heeft de Fuso eCanter, afhankelijk van de opbouw en inzet, een laadvermogen tussen de 3.500 en 4.000 kilogram. De elektrische aandrijflijn bevat zes hoogspannings lithium-ion batterijen met 420 V en 82 kWh (13,8 kWh per stuk). Volgens verschillende tests kan de Fuso eCanter zorgen voor een besparing op de brandstofkosten van ongeveer duizend euro per 10.000 kilometer in vergelijking met een dieselmotortruck, aldus Fuso. 

Aandrijving

De elektrische aandrijving wordt mogelijk gemaakt door een elektromotor met een vermogen van 129 kW (175 pk) en een koppel van 380 Nm. Daarmee versnelt de 7,5-tonner bijna als een personenwagen en is het maximale koppel al beschikbaar vanuit stilstand.

De maximale snelheid van de eCanter is beperkt tot 80 km/h, zoals bij alle voertuigen in deze gewichtscategorie. De ongeveer 600 kilogram zware accu's maken een bereik van meer dan 100 kilometer mogelijk en overtreffen daarmee volgens Fuso in veel gevallen de dagelijkse afstand in het lichte distributieverkeer. Het kost ongeveer negen uur om de accu’s te laden met 7,4 kW, terwijl de tijd tot anderhalf uur gereduceerd wordt bij gebruik van een snellaadsysteem (50 kW).

DEEL HET