Elektrische Scania straks tot maximaal 520 kilometer

Na de vermogensrace met dieselmotoren lijkt nu de range-race te zijn losgebarsten bij elektrische trucks. Scania presenteert namelijk een nieuwe accu opstelling waardoor de R40 en R45 trucks voortaan maximaal 520 kilometer kunnen rijden op één acculading.

DAF meldde twee jaar geleden al dat de 500 kilometer haalbaar was met de elektrische XF en XD trucks. Ook Iveco claimt 500 kilometer te halen met de S- eWay, maar het is Mercedes die het eerst een productierijp model op de weg bracht met die actieradius. De eActros 600 haalt volgens opgave van het Duitse truckmerk de 500 kilometer op één laadbeurt. Ook Volvo mengt zich in de strijd. De nieuwe FH electric die volgend jaar op de markt komt zou goed moeten zijn voor 600 kilometer.

Scania toonde tijdens de IAA Transportation een R40 trekker met daarin een zevende accupakket. Dit extra pakket is ondergebracht onder de cabine. Hiermee nam de totale accucapaciteit toe tot 728 kWh waardoor het bereik nu 520 kilometer is. Tot nu toe was het maximum 620 kWh, waarmee de truck 440 kilometer ver komt. 

Overigens is dat opmerkelijk, want de eActros 600 haalt met 620 kWh al 500 kilometer. Dat kan betekenen dat Mercedes effectievere accu's gebruikt of dat het verbruik van de eActros per kilometer lager ligt dan dat van de Scania. Interessant om uit te testen, en dat is precies wat we binnenkort gaan doen op de BIGtruck testroute naar de Ardennen. Daar rijden we binnenkort zowel met de Mercedes- als met de Scania, beide met de zelfde beladen testoplegger.

De Scania met het extra accupakket weegt 11,5 ton, vergelijkbaar met de eActros 600 dus. Scania komt volgend jaar met de optie voor de extra accu, maar het merk benadrukt dat vervoerders goed moeten nagaan of die extra range ook echt nodig is. Voor wie voldoende heeft aan 440 kilometer blijft die versie gewoon beschikbaar.

 

 

DEEL HET