Elektrische truck opladen tijdens het rijden

Het Zweedse e-Road Arlanda heeft een proeftracé gebouwd in de buurt van de luchthaven van Stockholm van twee kilometer. Op die weg wil eRoad Arlanda gaan proefrijden met elektrische trucks van PostNord die tijdens het rijden op dat stuk weg, worden opgeladen.  

Er zijn diverse methodes om wegen te bouwen die de voertuigen opladen die er overheen rijden, stelt eRoad Arlanda. De Zweden kozen voor een rail in het wegdek, die alleen wordt opgeladen wanneer een truck er overheen rijdt en waarbij met een 'arm' gewerkt wordt die van onder het truckchassis wordt neergelaten.

Wanneer de truck wil inhalen, gaat de arm omhoog en wanneer er geen trucks rijden, staan de rails niet onder stroom, aldus e-RoadArlanda. Wanneer een voertuig stopt, wordt de stroomtoevoer meteen onderbroken. Het hele systeem berekent van de rijdende truck meteen het elektriciteitsverbruik en kan die kosten meteen aan de gebruiker toerekenen.

Zoals bekend wordt er aan diverse methoden gewerkt om elektrische trucks tijdens het rijden op te laden. De partijen in deze samenwerking stellen dat een rail in het wegdek de chauffeur het minste afleidt, dus geen palen langs de weg, of kabels boven het wegdek.

Berekend is, dat de CO2 uitstoot van het wegvervoer dat op die manier wordt uitgevoerd, tot 90% lager ligt dan een ritje met een dieseltruck. Heel concreet over het tijdpad van de proef is het consortium nog niet. Wel is duidelijk dat er al een paar jaartjes aan wordt gewerkt en dat er met PostNord een 18 tons truck is voorbereid om te gaan testrijden op het tracé.  

 

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Elektrische truck opladen tijdens het rijden