Elektrische versie Toyota Proace op komst

Toyota start in enkele Europese landen, waaronder Nederland vanaf oktober dit jaar, de leveringen van een hele serie Proace Electric bestelauto’s. Er is keuze uit twee batterijpakketten die de volledig elektrische bestelauto een actieradius geven tot 330 kilometer (WLTP). Het laadvermogen van de Proace Electric bedraagt maximaal 1.275 kilogram, evenveel als de andere elektrische PSA-broertjes. Het trekvermogen is 1.000 kilogram (geremd). De eerste exemplaren arriveren in oktober 2020 in Nederland.

Toyota heeft zich bij de bestelauto’s geheel afhankelijk gesteld van het beleid van partnerbedrijf PSA, dat al eerder soortgelijke elektrische bestelauto’s onthulde van Citroën, Opel en Peugeot. De specificaties van de elektrische bestelauto’s van deze merken komen precies overeen met die van deze Toyota Proace Electric. Een verschil is dat Toyota langer garantie biedt. De situatie is nu, dat deze Toyota feitelijk de eerste elektrische Toyota is, een merk dat zich ook nu nog voornamelijk toelegt op hybrides.

De oplaadmogelijkheden van de Toyota Proace Electric zijn volgens de importeur divers en praktisch, of er nu gebruikt wordt gemaakt van een openbaar laadpunt, een wallbox of een stopcontact thuis. Standaard voor de Nederlandse markt kan de Toyota Proace Electric op wisselspanning (AC) opladen onder 3 fasen met 16A tot 11 kW.

Modelvarianten

Toyota levert de Proace Electric met de keuze uit verschillende modelvarianten: Compact (4,6 m3), Worker (5,3 m3) en Long Worker (6,1 tot 6,6 m3). Toyota levert ook versies met dubbele cabine geschikt voor zes inzittenden en met een laadvolume van 4 m3. De Proace Electric kan besteld worden met een open laadbak of een kipper, voor bijvoorbeeld gemeentes, groenvoorziening en aannemers. Een chassis-cabine met maatwerkopbouw, met een laadvolume tot 10,5 m3, is interessant voor onder meer thuisbezorgservices.

Batterijpakket: 50 of 75 kWh

Het lithium-ion batterijpakket van de Proace Electric heeft naar keuze een capaciteit van 50 kWh of 75 kWh. De volledig elektrische actieradius bedraagt respectievelijk tot 230 en 330 kilometer (WLTP). Het vermogen van de elektromotor bedraagt in beide gevallen 100 kW/136 pk, het maximumkoppel is 260 Nm. De topsnelheid van de Proace Electric is begrensd op 130 km/uur. Het batterijpakket van de Proace Electric is volledig onder de vloer van de laadruimte gepositioneerd. Door deze plaatsing neemt het batterijpakket geen kostbare laadruimte in beslag. Bovendien verlaagt dit het zwaartepunt van de Proace die hierdoor over een uitstekende stabiliteit en aansprekende rijeigenschappen beschikt.

Het laadvermogen is minimaal 1.000 kilogram. Dit kan bij de 50 kWh-versie verhoogd worden tot circa 1.275 kilogram, het hoogste in het segment. Alle versies bieden een trekvermogen van 1.000 kilogram (geremd).

Oplaadmogelijkheden

De Proace Electric is volgens Toyota geschikt voor verschillende oplaadmogelijkheden: Voor Nederland betekent dit dat er met wisselspanning (AC) geladen kan worden via een regulier stopcontact (10A), met 1 fase tot 32A (7,4 kW) en met 3 fasen tot 16A (11 kW). Zowel thuis als bij publieke laadpunten. Snelladen kan via de CCS2-aansluiting en tot een piekvermogen van 100 kW. Het laadklepje van de Proace Electric bevindt zich bij het voorspatbord en is hierdoor zeer eenvoudig te bereiken. Het systeem kan ook zichzelf opladen door onder andere remenergie te regenereren en op te slaan in de batterij. Een indicator geeft aan of het batterijpakket stand-by staat, wordt opgeladen of vol is. De benodigde Mode 2 (10A) en Mode 3 (32A) laadkabels zijn standaard inbegrepen.

Snel laden

Bij een snellaadpunt (DC) met 100 kW kan de 50 kWh-batterij in ongeveer een half uur voor 80 procent worden opgeladen. Met een oplaadpunt van 75 kW kost dit ongeveer drie kwartier. Maar ook met drie fasen wisselspanning is het mogelijk om in minder dan twee uur weer 100 kilometer rijbereik te laden, zonder de hogere kosten van snelladen.

 

 

DEEL HET