Elektrische Volvo FM voor Combex en IJB Groep

Combex en IJB Groep zetten samen een belangrijke stap in hun streven naar een duurzame toekomst met de ingebruikname van de Volvo FMX Electric. Vanaf januari 2023 zet Combex deze elektrische vrachtwagen in voor het vervoer van ruwbouw betonproducten, in samenwerking met de IJB Groep. De elektrische vrachtwagen draagt bij aan vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen in het logistieke proces.

De Volvo FMX Electric wordt specifiek ingezet voor het vervoer van heipalen en andere prefab funderingsproducten van de IJB Groep. De truck zal dedicated rijden van de productielocaties van de IJB Groep in Lemmer, Kampen en Lelystad en vrachten vervoeren binnen een straal van 150 kilometer rond de fabrieken.

Elektrisch versus diesel

Een van de voorwaarden van Combex was dat de inzet van een elektrische truck gelijk zou zijn aan die van een diesel aangedreven vrachtwagen. Met de actieradius van de Volvo FMX Electric blijkt Combex een groot deel van het leveringsgebied te kunnen bedienen.

Het opladen wordt verzorgd op het terrein van de IJB Groep. “In januari 2023 hebben we een snellaadstation voor DC-laden laten realiseren. Hiermee kunnen zware vrachtwagens tot 350 kW per uur worden geladen”, zo geeft Gertjan van Solkema, Adjunct Directeur Operations van de IJB Groep, aan.

Tijdens de verplichte rustpauzes van de chauffeur kan de truck worden bijgeladen waarmee de totale actieradius toeneemt en de vrachtwagen voldoende kilometers kan maken voor de dagelijkse inzet.

Dagelijkse inzet én reductie van uitstoot

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de bouw- en transportsector en ook Combex neemt zijn verantwoordelijkheid hierin. Naast de aanschaf van de elektrische truck, heeft Combex bijvoorbeeld ook 700 zonnepanelen geïnstalleerd op de werkplaats in Eastermar en wordt geïnvesteerd in biodiversiteit in de directe omgeving.

“Wij willen een actieve rol spelen in de verduurzaming van de bouw- en vervoersector. De specificaties van de nieuwe Volvo FMX Electric zijn zodanig dat de truck geschikt is voor dagelijkse inzet en een significante reductie van uitstoot kan genereren. We zijn ervan overtuigd dat dit project in samenwerking met de IJB Groep haalbaar en passend is”, geeft Combex directeur Frank van Kerkhof aan.

Duurzame Daadkracht Draagkracht

Voor haar visie op de toekomst baseert de IJB Groep zich op het thema “Duurzame Draagkracht”. De komende jaren moet de IJB Groep gaan groeien van een specialist in funderen naar een duurzame specialist in funderen. Daarbij staat een bijdrage aan een steeds duurzamere samenleving iedere dag centraal in de bedrijfsvoering.
“Het aangaan van een partnership met Combex inzake de inzet van een elektrische Volvo truck voor het vervoer van onze prefab betonproducten past prachtig in onze visie op duurzaamheid”, aldus Algemeen Directeur John Engelsman. “We werken al vele jaren samen met Combex en op deze manier kunnen we gezamenlijk een mooie nieuwe stap zetten in de beperking van uitstoot van schadelijke stoffen binnen de bouwlogistiek. De reductie van CO2 en stikstof in de komende jaren heeft in onze branche en daarmee in onze bedrijfsvoering de hoogste prioriteit.”

DEEL HET