Elon Musk: 'Alle transport wordt elektrisch'

Tesla heeft eerste details onthuld van de elektrische truck die het merk komen najaar op de markt wil brengen. Topman Elon Musk zegt te verwachten dat alle transport over land uiteindelijk elektrisch aangedreven zal zijn, 'behalve ruimteraketten'. Musk zegt dat elektrisch aangedreven trucks 'climate change fighters' zullen worden.

Opvallend is dat de nieuwe truck onderdelen zal bevatten van de Tesla 3 personenauto die in juli aanstaande zijn opwachting maakt. Een combinatie van elektromotoren als toegepast in de Tesla 3 personenauto zal de basis vormen van de aandrijving van de aanstaande truck. Op die manier wil Tesla een kostenbesparing realiseren. Tesla zal de productie van de trucks zelf willen doen, het is niet de bedoeling dat er grootschalig uitbesteed gaat worden. Onder andere op deze wijze wil Musk van zijn project de meest winstgevende zware truck maken, winstgevender dan de huidige dieselmodellen op de markt.

Om te laten zien dat elektrotractie ook prima kan bij zware trucks wil hij dit project eerst doen, alvorens een pick-up te gaan bouwen die volledig elektrisch wordt aangedreven. Musk maakt zich geen zorgen over de grootte van de markt, maar hij erkent dat de actieradius van zijn nieuwe truck hier wel mede bepalend is. Gerekend wordt op een actieradius van 350 mijl, oftewel 560 kilometer en dat is voor de lange afstand nog aan de krappe kant. Zeker vergeleken met de brandstofcel-elektrische truck die we op 1 december op deze website lieten zien.

Die komt tussen de 1200 en 1800 kilometer ver. De truck van Tesla is bedoeld voor zwaar werk op kortere afstanden. De prijs zou tussen de 50.000 en de 75.000 dollar hoger komen te liggen dan voor een dieseltruck. Maar dit zou prima kunnen wanneer de operationele kosten voor zo'n truck 25 tot 35 cent per mijl lager liggen. Analisten denken dat de kansen voor Tesla het hoogste zijn bij bedrijven die middellange afstanden afleggen op lijndiensten en distributiewerk.  

DEEL HET