Elon Musk: ‘Tesla Semi komt dit jaar nog’

Tesla-topman Elon Musk twitterde vanochtend dat de lang verwachte Semi-elektrische truck, dit jaar nog de markt op komt in de VS. Verder twitterde hij dat de Cybertruck pick-up, ook al lang verwacht, volgend jaar wordt geïntroduceerd.

De versie die dan in de verkoop gaat, heeft een bereik van 800 km en een GVW van 36 ton, wat gangbaar is voor lange afstandsvrachtverkeer in de VS. Geheel in Tesla-stijl weten we verder nog niks: komt de Semi naar Europa? Wat is het leeggewicht van een Semi-trekker? Interessant is welk type batterij gemonteerd gaat worden. Tesla werkt al enige tijd aan een cilindrische batterij die wordt aangeduid als 4680. Verwacht wordt dat die veel meer energie kan bevatten dan wat er nu op de markt is. Tesla zegt dat de Semi minder dan 2 kWh per mijl ( 1,6km) nodig heeft.

Tesla Model 3

Van de Tesla Model 3 zijn er intussen over de hele wereld tal van auto’s verkocht. De Semi krijgt vier Model 3 elektromotoren die in de beide achterassen worden ondergebracht. Juist die Model 3 is de laatste jaren tot wel 30% zuiniger geworden ten opzichte van het eerste model in 2017. 

Opladen

Tesla test bij een klant al de zogeheten Megacharger, waarbij trucks met een fors vermogen van maximaal een Megawatt opgeladen kunnen worden. 

Keer op keer uitgesteld

De Semi werd in 2017 aangekondigd en werd verwacht in 2019. Keer op keer kwam er uitstel, omdat Tesla bij de vele projecten die het op touw zette, tegenslag ondervond. Maar dat niet alleen, de batterijtechniek ontwikkelt zich snel, en Tesla wil natuurlijk dat de Semi de best elektrische tuck in zijn klasse wordt, zoals onze personenauto-collega’s dat ook keer op keer melden bij de Model 3, Model Y, etc.

DEEL HET