EU-besluit: Stroomlijn ja, LZV nee

De Europese Commissie heeft vandaag de voorstellen met betrekking tot lengtes aangenomen om stroomlijnhulpen mogelijk te maken. Daarover was onder Kallas al het een en ander voorgesteld en voorgekookt.

Deze stroomlijnhulpen, denk aan een ‘bolle neus’ voorop de trekker, zoals we hier zijn aan een studie van DAF, en uitklapbare ‘flappen’ aan de achterkant van de trailer, zijn straks legaal, evenals de zijskirts die de trailer nu nog in principe te breed maken. De Europese Commissie laat in een reactie weten te verwachten dat met deze maatregelen, trucks zeven tot tien procent zuiniger zullen worden en dat de verkeersveiligheid erdoor verbeterd wordt.

Met dat laatste wordt gedoeld op het feit dat de nieuwe trucks-met-neus de chauffeur beter overzicht geven vlak voor de truck en dat fietsers en voetgangers er automatisch verder vandaan blijven. De ‘neus’ heeft verder de functie van kreukelzone, waardoor overige weggebruikers bij een botsing betere kansen hebben.

De commissie gaat er verder vanuit dat weegsystemen aan boord, met connectie naar de digitale tachograaf, het probleem van overbelading sterk zal reduceren. Overbeladen vrachtwagens kosten de Europee samenleving volgens de EU 950 euro miljoen per jaar. Er is een uitzonering, waarbij zwaardere trucks wel zijn toegestaan, dat is in het geval van hybride- of elektische aandrijvingen. Voorlopig zijn zware tractiebatterijen dus geen probleem in de Europese wetgeving.

Dat geldt helaas wel voor de LZV. Die wordt, tot grote vreugde van de Groenen, voorlopig verbannen. Dat de LZV de beoogde CO2-reductie van 20 procent in 2020 in één klap realiseert en daarbij ook nog een bijdrage aan de verkeersveiligheid levert, wordt genegeerd in Brussel.

DEEL HET