Meer lengte en gewicht voor LZV en zero emissie trucks

De Europese Commissie werkt aan een voorstel voor het toestaan van meer lengte voor zero- emissie trucks in Europa. Ook wil de Commissie de inzet van LZV combinaties bevorderen in de race naar minder uitstoot.

De voorstellen staan in het ‘Greening Transport Package’ dat dinsdag is gepresenteerd. Ten eerste wil Europa dat landen elkaars LZV combinaties toelaten, zonder dat daarvoor allerlei onderlinge afspraken voor gemaakt hoeven te worden. In het voorstel worden de afmetingen van 25,25 meter genoemd en een verruiming van het totaalgewicht naar 44 ton voor de LZV combinaties. Dat is voor een land als Duitsland een kleine verruiming met vier ton, maar voor de Scandinavische landen en Nederland is het nog steeds onvoldoende. Een 60 tons LZV combinatie met voldoende assen heeft immers een lagere aslast dan een conventionele trekker- opleggercombinatie. Daarbij komt dat elke twee LZV combinaties een trekker overbodig maken, waardoor dat gewicht van ruim zeven ton niet op de wegen drukt.

90 cm langer

Verder mogen zero- emissie voertuigen van Brussel straks tot 90 cm langer worden. Ook hier wordt de gewichtslimiet verhoogd naar 44 ton. In dit geval moet het extra toegelaten gewicht het hogere gewicht van accu’s en andere technologie compenseren, waardoor het laadvermogen gelijk blijft als dat van een dieseltruck. Wie er in slaagt een lichtere elektrische elektrische truck te bouwen mag dan ook 44 ton wegen, waardoor daar een kleine stijging van het laadvermogen plaats kan vinden.

De verruiming van 90 centimeter lijkt ons echter een stap die al gezet is met de invoering van de in september 2020 aangepaste Europese richtlijn 96/53/EC. Daarin is al geregeld dat trucks die voldoen aan bepaalde voorwaarden qua stroomlijn en veiligheid langer mogen zijn dan voorheen, mits de draaicirkel van 12,50 gehaald wordt. Binnen die richtlijn is immers al ruimte voor extra lengte, zolang de maximale laadlengte eisen niet worden overschreden.

In het voorstel is een deadline opgenomen dat voor grensoverschrijdend verkeer vanaf 2035 de nieuwe regels met betrekking voor het hogere toegelaten gewicht van 44 ton niet meer gelden voor LZV’s die worden voortgetrokken door dieseltrucks.

DEEL HET