Lichtgewicht Volvo Super Truck 2

Duurzamer transport kan ook met een dieselmotor, zo bewijst Volvo Trucks in Amerika met de Super Truck 2. Hierbij zoekt het truckmerk het vooral in gewichtsbesparing en stroomlijn, wat resulteert in een extreem zuinige truck met het zelfde laadvermogen als de meeste USA combinaties.

Volvo Trucks gaat bij de Super Truck 2 uit van een 4x2 trekkerchassis met 19,5 inch wielen. Gebruik makend van een aluminium chassis, een carbon- aandrijfas en de lichtere, 11 liter Volvo motor ontstond een bijzonder lichte trekker. Achter de trekker is een geoptimaliseerde Wabash oplegger gekoppeld, waarmee het totale leeggewicht slechts 12,2 ton bedraagt. Ter vergelijking, menige elektrische trekker weegt alleen al 12 ton.

Voor de truck is gebruik gemaakt van een relatief korte torpedo cabine met een compacte slaapcabine. Met zijn compacte torpedofront zou het zomaar eens kunnen dat deze trekker ook past binnen de nieuwe lengteregels voor aerodynamische trucks. Daarin wordt extra lengte immers toegestaan, mits de draaicirkel niet wordt overschreden.

De truck is voorzien van geoptimaliseerde aerodynamische voorzieningen, zoals zijfenders die het gat naar de oplegger vrijwel volledig afsluiten, rubberen flaps onderlangs en een luchtvering die zakt als de truck rijdt. Verder zijn de achterwielen volledig ingepakt. Het leidt tot een luchtweerstand die de helft lager is dan die van de huidige Amerikaanse trucks.

Als krachtbron staat de 11 liter Volvo motor onder de motorkap met een ‘mild hybride’ systeem. Dat wil zeggen dat allerlei aggregaten en voorzieningen aan boord elektrisch worden aangedreven vanuit dat hybride systeem. Overigens werkt dat systeem op 48 Volt, en niet zoals in Amerika gebruikelijk op 12 Volt.

Ondanks de lichtgewicht constructie is het laadvermogen gelijk aan dat van conventionele Amerikaanse trucks. Het hele plaatje van stroomlijn en gewichtsreductie leidt tot een verbruik van slechts 14 liter per 100 kilometer, bij een kruissnelheid van 104 km per uur zoals dat in de USA gebruikelijk is. Dat is dus één op zeven komma veertien! Daarmee is de Volvo Super Truck 2 maar liefst 134% efficiënter dan een vergelijkbare, conventionele combinatie. De truck werd vergeleken met een Volvo VNL670 uit 2009 met een 13 liter Volvo motor.  

Hiermee bewijst Volvo dat de dieselmotor nog lang niet uitgespeeld hoeft te zijn, zeker voor de lange afstand. (Met dank aan 40ton.net voor de info)

DEEL HET