EU kondigt Euro 7 aan

De nieuwe uitlaatgasnorm Euro 7 is als voorstel door de Europese Commissie naar het Europees Parlement gestuurd. Diverse keren werd dit moment uitgesteld. De bedoeling is dat Euro 7 in juli 2027 ingaat.

Er zijn geen grote verschillen in de zin dat Euro 7 stukken strenger wordt dan Euro 6. Maar er zijn wel veel aanvullingen, waar behalve de truck-industrie, bijvoorbeeld ook de bandenindustrie rekening mee moet houden. Zo moete de normen ook worden behaald bij temperaturen tot 45 graden Celsius. Er komen normen voor bedrijfswagen waar het de uitstoot van lachgas betreft. Verder zal voor het eerst een emissie-standaard gaan gelden voor de uitstoot van remstof en bandendeeltjes. De norm blijft dus niet beperkt tot ‘tailpipe-emissions’.

Verder gold bij Euro VI al dat het voertuig in kwestie daar zeven jaar aan moest voldoen. De normen voor het voor langere tijd voldoen worden nu verdubbeld.

Elektrisch

Ook voor elektrische voertuigen gaat de norm gelden. Hierbij gaat het om de duurzaamheid van accupakketten in auto’s en bestelauto’s om zo consumenten meer vertrouwen te geven in elektrische voertuigen. De Commissie stuurt dit voorstel naar Parlement en Europese Raad. De bedoeling is dat deze wet in 2035 leidt tot een vermindering van 56% stikstofuitstoot vergeleken met Euro 6 voor vrachtwagens en bussen.

DEEL HET