Euro 7 voorstel afgezwakt

De Europese ministerraad heeft de voorstellen voor de nieuwe Euro 7 uitlaatgasnorm afgezwakt. Daardoor verandert er voorlopig niets voor auto’s en bestelbusjes. Voor vrachtwagens geldt dat ze meer mogen uitstoten en dat testprocedures worden gewijzigd.

Het Spaanse EU-voorzitterschap heeft duidelijk naar de auto- en truck-industrie geluisterd en niet naar de milieu-organisaties. Die stelt namelijk dat het niet alleen in elektrische voertuigen moet investeren en alles wat daarbij komt kijken, maar dat daarnaast de dieselmotor verder ontwikkeld moet worden. De industrie vindt dat een onmogelijke opgave. Het waren voornamelijk de auto-producerende landen die zich achter deze redenering schaarden. Met de nu overeengekomen voorstellen, wordt Euro 7 dus minder streng dan Euro 6. Een belangrijk verschil blijft wel dat er in Euro 7 normen worden gesteld aan de uitstoot van bandengruis en remstof. Ook wordt testapparatuur beter gedefinieerd.

Luchtkwaliteit

Milieu-organisaties zijn woedend en wijzen erop, dat er vanwege de slechte luchtkwaliteit in Europa, jaarlijks naar schatting 70.000 mensen vroegtijdig overlijden. De organisaties zeggen dat hoe urgenter effectief klimaatbeleid wordt, des te minder daadkrachtig Brussel wordt. In het NRC spreekt demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat haar teleurstelling uit over de gang van zaken. Het Europees Parlement moet zich nog buigen over de kwestie.

DEEL HET