‘Europees energiebeleid loopt achter’

Bovenstaande uitspraak is niet van een criticus of een wetenschapper, maar van de Europees Commissaris voor Energie, de Slowaak Maros Sefcovic. Hij stelde dat elektriciteit en gas in Europa respectievelijk dertig procent en honderd procent duurder zijn voor bedrijven dan in de Verenigde Staten. Dat is alvast een duidelijk nadeel in de concurrentiestrijd voor Europa.

Twaalf van de 28 Europese landen voldoen niet aan de minimum eis om de gewonnen energie ook over de grens te krijgen. Zo kwam het dat België flink in de problemen kwam met zijn energievoorziening, omdat er geen kabeltjes lagen naar omringende landen, die wel voldoende energie produceerden.

Volgens Sefcovic zou een Europa met deugdelijke energieverbindingen veertig miljard euro aan kosten schelen voor de Europese consument. Hij stelde dat er tot het jaar 2020 duizend miljard euro geïnvesteerd moet worden om en en ander op orde te krijgen. Het is tekenend voor Europa, dat het hier nog zoveel werk en investeringen te doen heeft.

DEEL HET