Europese goedkeuring voor elektrische truck die snel batterij wisselt

In China is de elektrificatie van vrachtwagens ook in gang. Dat leidde tot de SAIC Hongyan H6, die razendsnel van batterijpakket kan wisselen. Deze trucks verwierf onlangs een officiële toelating tot de Europese markt.  

De vrachtwagen in kwestie bestaat al langer als diesel, en werd door SAIC ontwikkeld in samenwerking met Iveco. Kenners zien de overeenkomsten met de Stralis-cabine van het Italiaanse merk. Er zit een ander dashboard in, waardoor de truck wat meer SAIC karakteristiek heeft meegekregen. In Nederland is SAIC, dat reusachtig groot is in China, actief met bestelauto’s.   Duidelijk is dat qua energietransitie, ook de Chinezen haast maken. Eerder dit jaar werd van dit type truck een waterstofversie geïntroduceerd, die al in productie zou zijn. Het gaat om een variant met brandstofcel.

Tests in Duitsland

TÜV Rheinland onderwierp deze elektrische trucks aan de testcycli die moeten leiden tot toelating in Europa. Volgens Chinese media heeft de SAIC Hongyan deze tests zonder problemen volbracht. De elektrische truck heeft een batterijcapaciteit van 282 kWh.  Er is keuze uit vermogens van 360 kW (490pk) en 489 kW (665 pk). De opgegeven actieradius is met 200 kilometer aan de bescheiden kant.

Batterijpakket wisselen

Wat het meeste opvalt aan deze Chinese elektrische truck, is de systematiek van batterijpaketten wisselen. Bijgaand filmpje spreekt boekdelen!

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Europese goedkeuring voor elektrische truck die snel batterij wisselt