Ewals probeert eerste LNG truck

Ewals Cargo Care is begonnen met het testen van Liquefied Natural Gas (LNG) als nieuwe transportbrandstof. Hiervoor maakt Ewals Cargo Care gebruik van een Scania low-deck LNG truck op de route tussen Venlo en de Nederlandse havens, alsmede de Shell LNG-tankstations in Rotterdam en Eindhoven om te tanken.

De enige andere vervoerder die ook met Low-deck trucks op LNG rijdt, is Vos uit Oss. Bij dit type truck is het minder vanzelfsprekend dat er voldoende ruimte is voor de tanks aan het chassis. Een voordeel voor Ewals is dat het bedrijf met zijn lading lang niet altijd aan het maximaal toegestane gewicht komt.

De eerste reacties zijn volgens Ewals zeer bemoedigend. De chauffeur bleek volgens Ewals positief verrast over het functioneren van de truck, het gevoel was vergelijkbaar met een dieseltruck. Het tankproces is door de veiligheidsmaatregelen wat ingewikkelder, maar dit verliep vlot na instructies van Shell. 

Momenteel is de beschikbaarheid van LNG tankstations beperkt, zegt Ewals. Als gevolg van deze beperking, is het werkveld van de low-deck truck niet groot genoeg voor internationaal gebruik, zegt het bedrijf. Regelmatige, relatief korte afstanden kunnen zeer voordelig zijn, maar om langere afstanden af te leggen, zal het LNG-netwerk verder uitgebreid moeten worden in heel Europa, zo bepleit Ewals. De verwachting is dat dit de komende jaren zal gebeuren, evenals de continue ontwikkeling van de truck zelf.

DEEL HET