Fiat Scudo in Stellantis-jasje

Stellantis, het concern waarin Peugeot, Citroën Fiat en Opel zijn ondergebracht, kondigt de Fiat Ulysse minivan en de lichte/middelgrote bedrijfswagen Fiat Professional Scudo aan. Deze nieuwe generatie voertuigen wordt geproduceerd in de Noord Franse Stellantis-fabriek in Hordain. De Fiat Professional Scudo en Fiat Ulysse kunnen naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar worden besteld.

De twee nieuwe modellen zullen beschikbaar zijn als ICE (Internal Combustion Engine) en als 100% elektrische (Battery Electric Vehicle) versie. Specifiek zullen de interne verbrandingsmotoren diesel-aangedreven zijn, gecombineerd met handmatige of automatische transmissie. Afhankelijk van de markt wordt het lichte bedrijfsvoertuig geleverd in vier versies: Van, Combi, Crewcab en Platform Cabine, aldus Stellantis.

Beide voertuigen zijn gebaseerd op het EMP2-platform, waarvan het modulaire karakter het mogelijk maakt om aan alle specifieke behoeften te voldoen. Hetzelfde platform wordt ook gebruikt voor de Peugeot Expert en Traveller, de Citroën Jumpy en SpaceTourer, èn voor de Opel/Vauxhall Vivaro en Zafira Life. In dit segment werkte Fiat eerde samen met renault, terwijl het voor de grotere Ducato samnewerkte met Peugeot en Citroën.

Als resultaat van de joint-venture uit 1978 tussen de toenmalige Fiat- en PSA-groepen, werd in 1992 de fabriek geopend. Nu wordt het complex opnieuw de 'bakermat' de twee nieuwe Fiat- en Fiat Professional-modellen. Voor Fiat betekent dit een terugkeer naar de Franse fabriek waar enkele van haar modellen destijds werden gemaakt. Tussen 1994 en 2002 werd daar Fiat’s MPV, de Ulysse geproduceerd en van 1996 tot 2016 de Fiat Scudo bedrijfswagen, zegt Stellantis.

Visie

De nieuwe generatie Fiat’s is volgens Stellantis een antwoord op de transitie naar emissievrije mobiliteit. Vooral op het toenemende gebruik van lichte bedrijfsvoertuigen in stedelijke gebieden, mede door de groeiende vraag naar online bezorgdiensten. In de komende drie jaar zal de reis naar het elektrificeren van bedrijfsvoertuigen worden uitgerold naar al haar producten en regio's, onder meer door tegen eind 2021 bestelwagens op waterstof aan te bieden.

De verwachting is dat in 2030 emissiearme voertuigen van Stellantis goed zijn voor 70% van de verkoop in Europa en meer dan 40% in de VS. Dit mede dankzij investeringen van ruim €30 miljard in elektrificatie en softwareontwikkeling tegen 2025.

DEEL HET