Ford E-Transit is bekend elektrisch

Al jaren is de Ford Transit een begrip in de wereld van bestelbussen. Maar de wereld verandert. Binnenkort zijn dieselbussen niet meer welkom in de binnensteden. Ook de Ford Transit moet dus elektrisch.

Als eerste stap heeft Ford ervoor gekozen om de bestaande Transit te voorzien van een elektrische aandrijving. Voilà, zie hier de Ford E-Transit. Onder de laadvloer zitten 68 kWh aan accu’s verstopt. Aan de buitenkant en aan de binnenkant zie je er eigenlijk niks van. Lekker vertrouwd dus. Uit de verschillende uitvoeringen kozen wij de versie met een dubbele cabine voor een rijtest. 

Naast zes volwaardige zitplaatsen beschikt onze Ford E-Transit over een heuse werkbank, compleet met bankschroef en een heleboel lades. Zoals we van zijn dieselbroertjes gewend zijn, is hij er in verschillende varianten. Zo is er altijd een opbouw voor jou, of je nu servicemonteur of pakjesbezorger bent. Maximaal heb je 15,1 m3 laadruimte. Dankzij nieuwe regels mag hij tot 4250 kilo wegen. Let hierbij wel op of je hem met een B-rijbewijs mag besturen. Afhankelijk van de uitvoering heb je tot 1967 kilo laadvermogen. Verder is er een chassis cabine leverbaar.

Beperkt bereik

Tijdens het rijden beleef je zowel de voor- als nadelen van elektrisch rijden. De Ford E-Transit is van zichzelf natuurlijk een prima bestelbus, met een goede zitpositie en een logisch ingedeeld dashboard. De elektrische aandrijving zorgt voor extra comfort. Het ontbreken van gerammel en vibraties maken het rijden veel ontspannender dan in een bestelbus met een brandstofmotor. Het zwaartepunt ligt laag en ook de onafhankelijke wielophanging achter zorgt voor een uitstekend rijgedrag. 

Elektrisch rijden in een groot gevaarte met de vorm van een baksteen heeft natuurlijk ook nadelen. Volgens Ford haalt de E-Transit 317 kilometer op een volle accu, maar dat gaat hij in werkelijkheid niet halen. Met een verbruik van rond de 30 kWh per 100 kilometer op de snelweg kun je beter rekening houden met zo’n 200 kilometer bereik. In de stad, met veel remmen en optrekken, kan het verbruik lager liggen en kom je dus ook verder.

187 of zelfs 269 pk

Rijgedrag is alles bij een elektrische bestelbus. Wil je leasewagens opjagen op de linkerbaan, dan kom je niet ver. Kun je je rechtervoet in bedwang houden, dan geraak je zonder bijladen op je bestemming. De Ford E-Transit helpt je hierbij. De versie met 187 pk is de minst krachtige maar trekt lekker vlot op (er is een versie met 269 pk maar die komt minder ver). Echter, rond 90 km/u is de fut er wel uit: de auto laat duidelijk merken dat harder rijden ongewenst is. Hij kán het wel, maar alleen als je hem dwingt.

Omgebouwd 

De Ford E-Transit is feitelijk een naar elektrisch omgebouwde dieselbus en dat merk je. Natuurlijk ervaar je de voordelen van een bestelbus met een lange geschiedenis. Een logische bediening, een praktisch interieur en veel opbergvakjes maken dit een fijne bus. Helaas zijn soms nog hardnekkig trekjes van het dieselverleden terug te vinden.

De laadpoort zit bijvoorbeeld netjes weggewerkt in de grille, maar naast het bestuurdersportier zie je nog de restanten van de tankdop zitten. Nu is dat niet zo erg. Het is wel jammer dat het scherm achter het stuur weinig informatie geeft over het elektrisch rijden. Natuurlijk, je ziet het resterende bereik in kilometers. Naar informatie over hoe vol de accu nog is of over het totale verbruik van een rit blijf je zoeken. Het centrale 12-inch scherm geeft gelukkig meer informatie. Hierop draait Sync4, dat Ford speciaal heeft ontwikkeld voor elektrische voertuigen. Ook hier echter zit de informatie een beetje verstopt.

Conclusie

Bij de Ford E-Transit zie je het positieve en het negatieve van een elektrische bestelbus terug. Aan de ene kant rijdt deze bestelbus veel comfortabeler dan de dieselvariant. Ook heb je met het optionele Ford Pro Power Onboard twee volwaardige 230V stopcontacten ter beschikking. Handig als je op bestemming je gereedschap wil gebruiken, of tijdens het rijden iets wil opladen. 

Aan de andere kant zorgt een 68 kWh accu in een grote bestelbus voor een klein rijbereik. Om het maximale uit de Ford E-Transit te halen zul je erg op je rijgedrag moeten letten. Natuurlijk kun je opladen met 11 kW bij een laadpaal of 115 kW bij een snellader, maar meer dan ooit geldt: haastige spoed is zelden goed. 

Kun je hier echter mee leven, rijd je veel in de stad en heb je voldoende aan 200 kilometer bereik, dan biedt de Ford E-Transit alles dat je verwacht in een bestelbus, en nog een beetje meer. 

Maarten van der Westen

 

 

DEEL HET