Fuso start productie eCanter in Portugal

Fuso, een 90% dochter van Daimler Truck, heeft in het Portugese Tramagal de productie opgestart van de nieuwe generatie van de eCanter. 

De eCanter is nu leverbaar in 42 varianten met zes wielbases en een GVW van 4,25 tot 8,55 ton. Sinds 1980 zijn er al 250.000 FUSO Canters van de band gerold in Tramagal, waarvan zo'n 550 van de vorige generatie van de eCanter. De Fuso fabriek in Tramagal produceert CO2-neutraal en vertrouwt op hernieuwbare energiebronnen.

Sinds de introductie van de eCanter in 2017 wordt FUSO, de Japanse dochteronderneming van Daimler Truck, beschouwd als pionier en koploper in eTrucks en werkt de onderneming consequent aan de implementatie van duurzame transportoplossingen. Sinds de introductie in 2017 zijn meer dan 550 FUSO eCanters aan klanten afgeleverd.. De totale afstand die de wereldwijde eCanter-vloot volledig elektrisch en dus lokaal emissievrij heeft afgelegd, bedraagt nu circa 8 miljoen km – dit komt overeen met circa 200 keer de wereld rond.

Tot 8,55 ton

Om nog beter aan de wensen van klanten te kunnen voldoen, heeft FUSO de eCanter op diverse punten aangepast. Waar de vorige eTruck alleen leverbaar was als 7,49-tons truck met een wielbasis van 3.400 mm, hebben klanten nu keuze uit zes wielbases tussen 2.500 en 4.750 mm en een GVW van 4,25 tot 8,55 ton. Het bruto laadvermogen van het onderstel is maximaal 5 ton. De eCanter wordt aangedreven door een elektromotor van 110 kW (varianten met een GVW van 4,25 en 6 ton) of 129 kW (varianten met een GVW van 7,49 en 8,55 ton) met een geoptimaliseerde aandrijflijn en 430 Nm koppel; de maximumsnelheid is 89 km/h (elektronisch begrensd).

Keuze uit drie accupaketten

Afhankelijk van de wielbasis zijn er drie verschillende accupakketten beschikbaar: S, M en L. De accu's maken gebruik van lithium-ijzerfosfaat-celtechnologie (LFP). Deze overtuigen vooral door een lange levensduur en meer bruikbare energie. Het accupakket in de S-variant heeft een nominale capaciteit van 41 kWh en maakt een actieradius tot 70 km mogelijk. De M-variant heeft een nominale capaciteit van 83 kWh en een actieradius tot 140 km. De L-variant, het krachtigste pakket, heeft een nominale capaciteit van 124 kWh en een actieradius tot 200 km. Dat is veel meer dan de afstand die doorgaans per dag wordt afgelegd in het lichte distributietransport. Door recuperatie kan de actieradius nog verder worden vergroot, wat tegelijkertijd de laadpauzes minimaliseert. Ter vergelijking: tot nu toe had de eCanter slechts één accu-optie met een nominale capaciteit van 81 kWh en een actieradius tot 100 km.

AC en DC laden

Wat het laden van de accu’s betreft, is de Next Generation eCanter compatibel met alle netspanningen in de belangrijkste landen. De lader ondersteunt laden met zowel wisselstroom (AC) als gelijkstroom (DC). De laadstandaard is het Combined Charging System (CCS), waarmee tot 104 kW kan worden geladen. DC-snelladen van 20 tot 80 procent van de capaciteit kan al naargelang het accupakket in circa 24 (S), 26 (M) en 39 minuten (L), bij AC-laden (11 en 22 kW) duurt het tussen 4 en 6 uur, al naargelang het accupakket.

DEEL HET