Gamechanger: de oplossing voor netcongestie

Een compacte fuel cell generator, die waterstof omzet naar elektriciteit. Altijd elektriciteit bij het bedrijf, of zelfs mobiel. Clean City en HyMove presenteren de GameChanger: een generator op waterstof als de oplossing voor netcongestie.

De eerste klant van de GameChanger is de haven van Livorno. Hier komen veel schepen aan met nieuwe auto’s, een deel elektrisch. In de haven moeten die opgeladen worden. Daarom worden er nu GameChangers geleverd. Op een aanhanger is een compacte fuel cell gemonteerd, die totaal 120 kW aan stroom levert. Hiermee kan men op locatie auto’s opladen. Een grotere, stationaire GameChanger wordt gebruikt om schepen van walstroom te voorzien. Deze installatie levert maar liefst tot 3 megaWatt.

Schaalbaar

De mogelijkheden van de GameChanger zijn echter eindeloos. Het systeem, ontwikkeld door het Zwitserse Clean City, HyMove en Venema E-Mobility Charge Solutions (VECS), bestaat uit vier onderdelen: waterstoftanks, een fuel cell, een accupakket en een laadpaal. Deze elementen zijn volledig schaalbaar en los te configureren. Een kleine versie past op een aanhanger, zoals de GameChanger1 voor Livorno. Er is echter een grotere versie in de maak, de GameChanger2. Deze vult een trailer en kan op locatie tot 800 kW laden. De laadpaal komt dan naar de elektrische vrachtwagen toe.

Stationaire oplossingen zijn echter ook heel interessant, met name voor bedrijven die last hebben van netcongestie. Het niet kunnen verkrijgen van een zwaardere stroomaansluiting kan de aanschaf van elektrische vrachtwagens hinderen. Door zelf een installatie te monteren die elektriciteit genereert uit waterstof, feitelijk een eigen energiecentrale, kan een bedrijf dit probleem oplossen.

Natuurlijk is er veel te zeggen over de inefficiëntie als iedereen zelf stroom gaat opwekken met waterstof. Echter bij gebrek aan alternatieven kan een oplossing als de GameChanger uitkomst bieden. Men verwacht dat het zeker nog 25 jaar duurt voor netcongestie is opgelost. Het duurt nog jaren voor er een fatsoenlijk netwerk van laadpalen voor vrachtwagens is opgezet. Om nu elektrisch te kunnen rijden, is gezien de omstandigheden een oplossing als de GameChanger wellicht een goed hulpmiddel in de energietransitie.

DEEL HET