Gemeente Amsterdam verhuist elektrisch

Als eerste stad ter wereld gaat de gemeente Amsterdam  al haar in- en externe verhuizingen helemaal elektrisch en dus zero-emissie laten uitvoeren. Hiertoe is voor vier jaar een raamovereenkomst gesloten met drie Amsterdamse verhuisbedrijven.

Na een Europese aanbesteding liet Amsterdam de keus vallen op de combinatie van drie Amsterdamse verhuisbedrijven die hiervoor samenwerken. Dat zijn A.J. van Deudekom, Mondial Aad de Wit Verhuizingen en Apollo Verhuizingen. Het samenwerkingsverband is ook ingegeven vanwege de complexe logistiek en de wens van de gemeente voor één coördinatie- en aanspreekpunt. In de praktijk zal het zo zijn dat er afhankelijk van de grootte van de opdracht één of meerdere elektrische aangedreven trucks en het personeel van meerdere verhuisbedrijven ingezet wordt. 

De gemeente Amsterdam is te vergelijken met een bedrijf met 80 vestigingen. Dat gaat van de Stopera tot een veegpost. Gezien haar omvang kent de gemeente bijna dagelijks wel een verhuizing van inventaris tussen verschillende afdelingen en gebouwen. Door dit nu zero-emissie te laten doen, geeft de stad een goed voorbeeld en een serieuze invulling aan de Agenda Duurzaam Amsterdam.

Een ander belangrijk aspect voor de gemeente is het sociale programma dat de deelnemers bieden. De drie bedrijven spraken met de gemeente af, dat vier procent van de omzet teruggaat naar de stad in de vorm van een social returnproject. Daarvoor leiden de drie bedrijven jaarlijks minimaal drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot verhuizer. Daarnaast bieden de drie bedrijven onder meer verhuisondersteuning aan gezinnen met onvoldoende financiële middelen. De bedoeling is dat het social returnprogramma in samenwerking met Amsterdam in waarde en omvang gaat verdubbelen. 

DEEL HET