Green Truck Award voor DAF XF 450

Na twee keer achter elkaar de International Truck of the Year Award in de wacht gesleept te hebben heeft DAF nu ook de Green Truck Award 2023 gewonnen.

Hiermee lost DAF het Zweedse merk Scania af dat maar liefst zes keer op rij deze prijs binnen wist te slepen. De prijs wordt uitgereikt door de Duitse vakbladen Trucker en Verkehrsrundschau, op basis van vergelijkende tests op het gebied van brandstofverbruik. Daarvoor reden de trucks over een 343 kilometer lange testroute, tussen München en Neurenberg. De test werd uitgevoerd met verschillende trucks en met een referentievoertuig, waardoor de metingen met de beladen voertuigen exact te vergelijken zijn.

De DAF XF 450 haalde bij een gemiddelde snelheid van 80,06 km per uur een verbruik van 21,26 liter per 100 kilometer. Dat was een absoluut laagterecord van ruim twee liter minder dan de resultaten van voorgaande jaren.

De DAF XF 450 is uitgevoerd met de MX11 krachtbron van DAF, met een inhoud van 10,8 liter. Het bijzonder lage brandstofverbruik van de DAF is het gevolg van de uitgekiende aandrijflijn, maar in niet in de laatste plaats ook door de aerodynamische eigenschappen van de cabine. DAF is de eerste truckproducent die gebruik maakt van de nieuwe Europese regels die het mogelijk maken een truck cabine langer, en gestroomlijnder te maken dan voorheen. Verder helpt ook de afwezigheid van stroomlijn verstorende objecten zoals spiegels en een zonneklep om tot het spectaculair lage verbruik te komen.

Met het winnen van de Green Truck Award 2023 bewijst DAF dat een dieselmotor zeker voor het lange afstand transport op dit moment nog de meest duurzame en bruikbare optie is, zeker als er HVO 100 wordt getankt.

DEEL HET