Groenfondsen investeren in Bio-LNG project Renewi, Nordsol

ASN Groenprojectenfonds en het Nationaal Groenfonds investeren samen 6,75 miljoen euro in de eerste bio-LNG-installatie in Nederland. Bio-LNG is een vrijwel CO2-neutrale brandstof die wordt gemaakt van organisch afval. De verwachting is dat Bio-LNG de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de verduurzaming van het zware weg- en watertransport. Met deze investering zet producent Nordsol een eerste belangrijke stap om in 2025 meerdere installaties in Europa operationeel te hebben.

Het ASN Groenprojectenfonds draagt met 4,5 miljoen euro bij aan de financiering van de installatie. Nationaal Groenfonds verstrekt een achtergestelde lening voor een bedrag van 2,25 miljoen euro.   

Van afval tot bio-brandstof

De nieuwe installatie van producent Nordsol komt op het terrein van recyclingbedrijf Renewi te staan. Daar wordt biogas geproduceerd van organisch afval, zoals producten van supermarkten die over datum zijn. In de Nordsol-installatie wordt dit biogas met speciale technologie omgezet in bio-LNG en vloeibaar Bio-CO2. Het geproduceerde bio-LNG kan worden getankt bij speciale LNG-tankstations van Shell. De bio-CO2 wordt hergebruikt in het productieproces en zorgt daardoor voor een extra CO2-reductie. Het resultaat is een vrijwel CO2-neutrale biobrandstof. 

13 miljoen kilometers

Initiatiefnemer Nordsol verwacht dat de eerste bio-LNG halverwege 2021 kan worden geleverd. Per jaar kan de Nordsol-installatie straks 3.4 kiloton bio-LNG produceren. Daarmee kan een gemiddelde vrachtwagen een afstand van zo’n 13 miljoen CO2-neutrale kilometers afleggen. Voor producent Nordsol is de installatie in Amsterdam de eerste van een serie bio-LNG-installaties in Europa. 

Mainstream maken

Bio-LNG staat in Nederland nog in de kinderschoenen. De verwachting is dat bio-LNG en andere biobrandstoffen de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in de verduurzaming van het zware weg- en watertransport. Nordsol heeft als missie om bio-LNG ‘mainstream’ te maken als schone en kwalitatief hoogwaardige brandstof voor een betaalbare prijs. Het doel van de producent is om in 2025 meerdere installaties met een totale capaciteit van 25 kiloton bio-LNG in operatie te hebben.

DEEL HET