HVO wordt Blauwe Diesel

Bij acht Friese Tamoil tankstations kan vanaf vandaag 'Blauwe Diesel B100' getankt worden. Blauwe Diesel is een slimme naam voor wat we kennen als HVO. Dit is het duurzame, fossielvrije en plantaardige alternatief voor diesel waarmee 89% CO2-uitstoot wordt verminderd. Het eerste tankstation wordt vandaag geopend.  

Blauwe Diesel
Blauwe Diesel B100 is een HVO, een Hydrotreated Vegetable Oil, die volledig wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Zo is deze diesel volgens betrokkenen geheel fossielvrij en emissiearm. De fossielvrije diesel wordt door Neste in Rotterdam gemaakt van afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Met deze hernieuwbare diesel zegt Neste een duurzame oplossing voor zowel bedrijven als particulieren te creëren. “Door onze samenwerking met Future Fuels en Tamoil wordt 'blauwe diesel' voor iedereen in Friesland beschikbaar. Dit is weer een goede stap in de richting van een fossielvrije samenleving.”, zegt Pieter Zonneveld, Neste’s verkoopdirecteur. Leuk om te weten is dat blauwe diesel ook werkelijk blauw van kleur is.

Samenwerking
De opening is mogelijk gemaakt door samenwerking van Future Fuels en Tamoil Nederland. Samen hebben deze bedrijven meer dan 200 jaar ervaring op de Nederlandse brandstofmarkt. Op dit moment is blauwe diesel B100 al beschikbaar op acht Friese tankstations. de Tamoil tankstations in Drachten, Leeuwarden, Marrum, Winsum (Fr.) en Suameer. Vanwege de Elfwegentocht zal vanaf 1 juli Blauwe Diesel B100 ook worden verkocht bij de Tamoil pompen in Akkrum, Kollum en Wolvega.

Fossylfrij Fryslan
Beide bedrijven zijn Freonen Fan Fossylfrij Fryslân (FFFF). Bouwe de Boer is de motor van deze organisatie, die gemeenten, provincies en bedrijfsleven aanmoedigt om volledig fossielvrij te ondernemen. FFFF is ook initiatiefnemer van de Elfwegentocht: het Friese plan om twee weken fossielvrij te reizen van 1 tot en met 14 juli. “Vandaag is een mijlpaal voor de Elfwegentocht, want Blauwe Diesel is dé oplossing voor veel particulieren en bedrijven om mee te doen.”

 

DEEL HET